U Srbiji sve prolazi, osim gotovine

Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi u kojoj stanovništvo i dalje najviše koristi gotovinu za plaćanje. Nezvanično, kešom se obavlja do 80 odsto plaćanja.

Srbija

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 26.03.2012.

00:39

Default images

I dok pojedine zemlje u Evropi, kao, na primer, Švedska, koja je prva uvela novčanice u upotrebu, nameravaju da potpuno ukinu gotovinska plaćanja, kod nas građani najviše vole kada im je pun novčanik.

U Srbiji trenutno u opticaju ima novčanica i kovanica u iznosu od 134,25 milijardi dinara. Posmatrano količinski, imamo 261,34 miliona komada novčanica svih apoena i čak 499,99 miliona komada kovanog novca. Najzastupljenija novčanica je hiljadarka. Od oko šest miliona izdatih platnih kartica kod nas je tokom prošle godine bila aktivna tek trećina. Od toga, oko 630.000 su kreditne, a 75.500 poslovne kartice. Prosečan iznos koji građani potroše provlačeći debitne kartice koje su vezane za tekuće račune iznosi oko 4.000 dinara, za kreditne je nešto veći od 3.000 dinara, a za poslovne 5.600 dinara.

Stanovništvo, a naročito penzioneri, izbegavaju da koriste kartice, najviše zbog visokih kamatnih stopa, koje premašuju i 35 odsto godišnje, kao i pratećih troškova održavanja.

I siromašniji sloj zaposlenih radije se opredeljuje za čekove, pa je tako tokom prošle godine u opticaju bilo više od devet miliona čekova u vrednosti od 40 milijardi dinara. Čekovima daju prednost jer nema pratećih troškova, a mogu da otplaćuju robu i usluge na rate i do godinu dana.

"Naši građani još nemaju naviku da svoje obaveze plaćaju bezgotovinski, ali nema ni uslova, odnosno aparata namenjenih za tu vrstu plaćanja", kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

On navodi da je "Švedska, koja je visokorazvijena zemlja, decenijama radila na smanjenju keša u opticaju i ujedno razvijala svest kod građana da koriste kartice i druge oblike bezgotovinskog plaćanja. Inače, previše gotovine u opticaju stvara mogućnosti za zloupotrebe, pre svega za utaju poreza".

Cela evrozona devet odsto transakcija obavlja gotovinom, a SAD za dva odsto manje. U Švedskoj je, na primer, nemoguće platiti javni prevoz novcem, jer su u upotrebi pripejd kartice ili SMS, a postoje čak i gradovi u kojima bankarske poslovnice više uopšte ne rade s novčanicama. I neke crkve već su prešle na digitalno poslovanje, te donacije primaju preko elektronskih kartica koje izdaju banke.

"I kod nas će građani sve više da se edukuju i usmeravaju na bezgotovinsko plaćanje, a istovremeno će da se uvodi aparatura koja će zameniti gotovinu", kaže Dugalić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: