Nova usluga - krađa struje za vas!

Na području Novog Sada prošle godine je ukradeno oko 120 miliona kilovat-sati struje, kojom bi se mogao snabdeti čitav grad sa više od 26.000 domaćinstava.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 23.03.2012.

16:21

Default images

To je izjavio direktor „Elektrodistribucije Novi Sad“ Mirko Majstorović.

Direktor „Elektrodistribucije Novi Sad“ je predočio nekoliko načina i modela po kojima se „dovitljivi“ potrošači snalaze kako bi trošili struju a da je ne plate i naveo da je u Subotici otkrivena mala fabrika za proizvodnju „uređaja“ i alata za krađu struje. Na području Novog Sada je nedavno uhvaćena „mobilna ekipa“, koja je imala posebno opremljen „servis-auto“ i išla od kuće do kuće nudeću „uslugu“ krađe električne energije za odgovarajuću nadoknadu, rekao je Majstorović.

S problemom krađe struje suočeni su i u zemljama okruženja, pa i čitave Evrope, ali on u Srbiji dugo traje i znatno je drastičniji pa je stoga „Elektroprivreda Srbije“ pre tri godine „objavila rat“ toj pošasti, podsetio je Majstorović i naglasio da se struja ne krade samo od elektrodistribucija nego od svih građana.

Ti ogromni troškovi kad-tad moraju biti namireni i zato je u interesu čitavog društva da se spreči neovlašćeno korišćenje električne energije i da odgovaraju oni koji to rade, rekao je Majstorović i napomenuo da je „Elektrodistribucija Novi Sad“, sa svojim „specijalnim ekipama“ za otkrivanje krađe struje u protekloj godini postigla odlične rezultate, najbolje u zemlji.

U odnosu na prethodnu godinu lane su na tom području smanjeni netehnički gubici električne energije, nastali kao posledica krađe, za 1,25 procenata, što je oko 30 miliona kilovat sati ili vrednost od oko 202 miliona dinara, kazao je Majstorović.

Prema podacime „Elektrodistribucije Novi Sad“ prošle godine je na području Novog Sada otkriveno 1.123 krađe električne energije u ukupnom iznosu većem od 21 milion kilovatsati, odnosno za oko 173 miliona dinara.

„Specijalne ekipe“ novosadske Elektrodistribucije svakodnevno su na terenu, najčešće u pratnji ljudi iz službi za obezbedjenje, gde efikasno otkrivaju i isključuju sa mreže one koji kradu struju a potom se, u skladu s odgovarajućim propisima protiv takvih „potrošača“ podnosi krivična prijava.

Protekle godine je taj „pilot tim“ za 11 meseci obavio 6. 307 kontrola, odnosno više od sedam dnevno po jednom monterskom paru, istovremeno otkrivši 899 neovlašćenih potrošnji struje, što je izuzetan rezultat.

Majstorović je naglasio da bi u našoj zemlji trebalo da bude stvoren „mnogo čvršći ambijent za sankcionisanje delikta koji se naziva krađa struje“ i napomenuo da je, prema njegovim saznanjima, lane samo četiri kradljivca uslovno kažnjeno a više od 1.000 takvih predmeta je još nerešeno.
On je napomenuo i da su zbog krađe struje naplaćene svega tri novčane kazne što govori o tome da se ta kriminalna aktivnost neadekvatno tretira i da stoga mnogi kradju struje shvataju kao „isplativ posao“.

Majstorović je savetovao građanima da se ne upuštaju u tu avanturu jer rezultati u otkrivanju kradljivaca struje pokazuju da će većina onih koji se odluče da troše struju a da je ne plate biti sigurno otkrivena.

Koordinator rada Kontrolne službe Elektordistribucije Novi Sad Laslo Nadjtorma, prisustvujući radu „specijalne ekipe“ koja je otkrila i isključila sa električne mreže kradljivaca struje u jednoj novosadskoj stambenoj zgradi, objasnio je da je taj „korisnik“ identifikovan postavljanjem uredjaja „slepog brojila“.

U tom slučaju su ulazni i izlazni kablovi bili direktno spojeni pa je struja išla mimo brojila, rekao je Nadjtorma i napomenuo da će električno brojilo tog potrošača biti demontirano, a njemu dostavljeno odgovarajuće rešenje, a potom prijava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: