Srećković: Dijaspora spasila Srbiju

Priliv po osnovu deviznih doznaka iz dijapsore doprineo je očuvanju makroekonomske i stabilnosti kursa deviza u Srbiji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.03.2012.

18:57

Default images

"Jedan je od razloga zbog kojih je Srbija uspela da očuva makroekonosmku stabilnost, za razliku od nekih drugih zemalja u regionu koje su čak i članice EU, jeste priliv po osnovu deviznih doznaka iz dijaspore", kaže ministar vera i dijaspore Srđan Srećković.

On je u obraćanju studentima Visoke strukovne školi za preduzetništvo istakao da se priliv po osnovu doznaka iz rasejanja koji je u prošloj godini iznosio 5,5 milijardi evra reflektovao i na stabilnost deviznog kursa.

Srećković je napomenuo da ogroman finansijski potrencijal dijaspore, koji je nesporan, sa finalne potrošnje treba usmeri u privredu.

"U Srbiju je od 2000. do 2010. po osnovu deviznih doznaka ušlo 30 odsto više novca nego po osnovu stranih investicija", kazao je Srećković.

Kako je naveo, ukupna vrednost deviznih doznaka iz dijaspore u tom periodu je 41 milijarda dolara, a investicija tek oko 550 miliona dolara, pre svega, u mala i srednja preduzeća u kojima radi između 22.000 i 25.000 ljudi.

Srećković je naveo da je to daleko od zanemarljivog, ali da su ekonomski potencijali srpske dijaspore znatno veći, posebno imajući u vidu da je Srbija sedma u svetu kada se meri učešće deviznih doznaka u BDP.

"Moramo biti svesni da ni jednom ozbiljnom, velikom investitoru naše tržište nije prioritetno", rekao je ministar Srećković, istakavši značaj ekonomske diplomatije za Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: