Mini HE kreću sa radom u junu

Prve mini-hidroelektrane u Srbiji finansirane iz kreditne linije EBRD počeće da proizvode struju u junu, najavljeno je u Privrednoj komori Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 22.03.2012.

14:07

Default images

Predstavnica konsultantske kuće E na kub (E3) Gordana Vasiljević kazala je na skupu u PKS da je iz tog programa EBRD preko banaka Inteza, Unikredit i Sosijete ženeral u Srbiji realizovano 20 kredita, ukupne vrednosti 21,6 miliona evra.

U Srbiji su među odobrenim kreditima šest namenjeni za izgradnju mini-hidroelektrana, od kojih će prve početi da proizvode struju uz podsticajne cene za otkup električne energije do juna ove godine, kazala je Vasiljević. Prema njenim rečima, iz regionalne kreditne linije za korišćenja obnovljivih izvora energije i energetsku efikasnost u Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini do marta ove godine odobrena su 64 projekta, ukupne vrednosti 33 miliona evra.

Realizacijom tih projekata godišnje će se štedeti 553.000 megavat sati električne energije
i biće smanjena emisija ugljen dioksida za oko 104.000 tona godišnje, istakla je Vasiljević.

Kako je rekla, u toku je odobravanje kredita vrednosti 21 miliona evra, a preostalo je neraspodeljeno još oko 10 odsto sredstava, odnosno oko 5,8 miliona evra iz programa za održivu energiju za Zapadni Balkan.

Vasiljević je kazala da se za Srbiju razmatra odobravanje još osam kredita iz te linije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: