Strane penzije prima 200.000 starih

Iz inostranstva stižu penzije na 200.000 računa u Srbiji, a odavde se novac šalje na 10.587 adresa. Najviše novca iz Nemačke i Hrvatske, preko 180 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2012.

20:36

Default images

Osim ako nisu radili u Zambiji, Avganistanu ili Somaliji, našim državljanima penzija može da stigne sa bilo koje adrese u svetu, pa u ovom trenutku sa raznih meridijana, u Srbiju dolaze čekovi na bezmalo 200.000 adresa.

S druge strane, i naša zemlja redovno isplaćuje sve one koji su je zadužili pa tako sa Fonda PIO novac ide na 10.587 tekućih računa van naših granica. Da do zastoja u isplatama nikada neće doći garanutuje se, međutim, samo onim penzionerima koji su živeli i radili u zemljama sa kojima Srbija ima važeće Sporazume o socijalnom osiguranju. A takvih je 26. Među njima je najviše evropskih zemalja, ali su na spisku i države tradicionalno popularne među gastarbajterima kao što su Libija, Egipat, pa čak i Panama.

"I dalje nemamo potpisane sporazume sa nekim zemljama koje su bile domaćini velikom broju naših radnika. Primer su Rusija, Australija, Kanada", podseća Radoje Savićević iz Ministarstva rada i socijalne politike.

I dok se čeka parafiranje novih dokumenta, u Fondu PIO Srbije sabiraju da se u našoj zemlji najviše isplaćuju nemačke penzije koje prima skoro 40.000 ovdašnjih penzionera. Na njihove račune 'leže' više od 111 miliona evra godišnje.

Na drugom mestu po zastupljenosti su naši državljani koji su radili u Hrvatskoj. Takvih je 36.335 i oni dobijaju više od 70 miliona evra godišnje.

Za njima slede austrijski penzioneri, pa iz ove zemlje stiže oko 25.000 čekova, što Austriju košta oko 80 miliona evra svake godine. U Srbiji je i 15.700 švajcarskih penzionera. Isto toliko ih je i iz Republike Srpske, pa Drinu godišnje prelazi čak 24 miliona evra.

Istovremeno, penzije zarađene u Srbiji stižu u 20 zemalja i to ne računajući bivše jugoslovenske republike. Više od polovine naših bivših radnika živi u Nemačkoj, a potom slede Austrija, Mađarska, Francuska, Češka, Švajcarska, Švedska, SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: