"Investicije iz CG dobrodošle"

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin kaže da je Srbija dominantan spoljnotrgovinski partner Crne Gore.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2012.

19:15

Default images

On navodi da je cilj da ovogodišnja robna razmena dostigne 1,5 milijardi dolara.

Bugarin je podvukao da je Srbija najznačajniji crnogorski spoljnotrgovinski partner, dok Crna Gora postaje sve značajniji ekonomski partner Srbije.

Ukupna robna razmena Srbije i Crne Gore je u 2011. bila na nivou od oko milijardu dolara. Izvoz je bio više od 901 milion dolara, a uvoz iz Crne Gore oko 112 miliona dolara, saopštila je PKS.

Izvoz u Crnu Goru je povećan za 12 odsto, a uvoz iz Crne Gore smanjen za oko 32 procenta u odnosu na 2010. godinu.

Bugarin je izrazio nadu da će ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene dve zemlje u ovoj godini dostići nivo iz 2008, kada je iznosila oko 1,5 milijardi dolara.

"Srpske investicije u Crnoj Gori premašile su iznos od 230 miliona evra. Crnogorske investicije u Srbiji bile bi takođe dobrodošle. Treba imati u vidu da Srbija postaje sve atraktivnija investiciona lokacija", rekao je predsednik PKS.

Zajednički strateški projekti od obostranog interesa, u koje mogu biti uključena preduzeća iz Crne Gore i Srbije su, pre svega, rekonstrukcija železničke pruge Beograd - Bar, proširenje, modernizacija i potpunije korišćenje raspoloživih kapaciteta Luke Bar, izgradnja putnih pravaca koji povezuju susedne zemlje, kao i zajednički projekti u oblasti elektroprivrede i turizma.

"Turizam je značajna oblast privredne saradnje. Trećinu od ukupnog broja noćenja u turističkoj sezoni Crne Gore ostvare turisti iz Srbije. Sa druge strane, smatram da potencijali banjskog turizma u Srbiji mogu biti interesantni za investicije iz Crne Gore", ukazao je Bugarin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: