Izveštaj o dugu bez odlaska u banku

Izveštaje Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije od danas će građani moći da dobiju elektronski, bez odlaska u banke.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 21.03.2012.

14:58

Default images

Za tu uslugu potrebna je lična karta sa kvalifikovanim sertifikatom, odnosno deponovani elektronski potpis, a biće besplatna do kraja juna ove godine. Posle tog datuma građani će izveštaje Kreditnog biroa jednom godišnje moći da dobiju besplatno.

"Građani koji nemaju ličnu kartu sa kvalifikovanim sertifikatom moći će da koriste novu uslugu ako u bankama ili kreditnom birou potpišu zahtev za registraciju", rekao je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić. Do sada je, prema rečima pomoćnika ministra policije Slobodana Nedeljkovića, manje od 2.000 građana uzelo ličnu kartu sa čipom na kojem je elektronski potpis.

Kako je objasnio, 80 odsto novih ličnih karata je sa čipom, ali građani nisu pokazivali interes da iskoriste pogodnost da na jednostavan način deponuju elektonski potpis.

Zaštitnik građana Saša Janković je istakao da je njegova kancelarija na predlog udruženja osoba sa invalidetitom inicirala elektronsku dostavu izveštaja Kreditnog biroa i da bi sledeći korak trebalo da bude da se i slabovidima omogući da koriste tu uslugu.

Janković je najavio da će biti pokrenuta i izmena nekih zakona, kako bi se na dokumentima koristio elektronski potpis.

Upotreba elektonskog potpisa, kako je istakao, ima velike prednosti, ali je važno da bude dobro zaštićena od zloupotreba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: