Bez doprinosa nema plata od 1. jula

Od 1. jula banke neće moći da isplate mesečne zarade klijetima, ukoliko njihov poslodavac nije izmirio doprinose na plate, kažu u Poreskoj upravi.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2012.

13:59

Default images

Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević kaže da je da će na osnovu izmena zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji banke biti obavezne da naplate doprinose poslodavcima i proslede ih Poreskoj upravi, a ukoliko to poslodavci ne učine, njihovi zaposleni neće dobiti plate, objasnio je Radosavljević.

Sa druge strane, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izrazio je nadu da banke, ipak, neće biti uključene u kontrolu uplata poreza i doprinosa istakavši da će udruženje učiniti sve da "banke ne rade posao koji nije njihov". Direktor Poreske uprave kaže da prema njegovim saznanjima, koje je dobio iz Udruženja banaka Srbije, među bankama nema protivljenja ovakvoj odluci države.

Radosavljević je istakao da ko god se protivi ovakvoj odluci i budućoj praksi, taj ne plaća redovno svoje obaveze prema zaposlenima i državi.

On je dodao da je Poreska uprava prošle godine podnela više od 13.000 krivičnih prijava protiv poslodavaca zbog toga što nisu redovno uplaćivali doprinose zaposlenima, ali su radnici trpeli štetu zbog toga što pravosudni postupak traje dugo.

Banke neće da budu poreznici

"Najdržavniji posao u svakoj državi je naplata poreza i taj posao Poreska uprava daje da rade privatne kompanije kao što su banke. To je neprirodno rešenje, niti je funkcionalno, niti je u bilo kom pogledu organizaciono opravdano i nadam se da banke to neće raditi", naglasio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

On je ocenio da se radi o "neprirodnom rešenju" i da je Udruženje banaka dobilo podatke iz zemalja EU i zemalja u okruženju - Francuske, Nemačke, Luksemburga, Belgije, Litvanije, Austrije, Madjarske, Bugarske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, "nijedna zemlja to ne radi".

Prema poslednjim najavama, banke bi trebalo da u kontrolu uplate poreza i doprinosa budu uključene od 1. jula, a kako je više puta isticano iz vlade njihovo učešće u tom procesu biće dobrovoljno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: