Kostić: Srbija da kupi Luku Bar

Vlasnik MK grupe i poznati srpski biznismen Miodrag Kostić, kaže da srpski privrednici ne treba da odustanu od privatizacije dela Luke Bar.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2012.

13:27

Default images

“Od zvaničnika Srbije čujem da bi to bila dobra ideja, ali imajući u vidu ogromne investicije, nerašćićene odnose i više pravnih subjekata koji su u celoj priči, mislim da je najbolje napraviti konzorcijum srpsko-crnogorskih firmi koji bi na međunarodnoj aukciji dobili pravo na privatizaciju Kontejnerskih terminala” , kaže Kostić.

On ističe da bi ta nova operativna kompanija zadržala kompletan pravac od Beograda do Bara plus Luku Bar, sve sa namerom da se dobije jedinstvena cena na celom putnom pravcu. Takva cena usluge bi bila konkurenta za sve korisnike na tom pravcu, ocenio je Kostić. Prema njegovom mišljenju, projektovani kapacitet luke od sedam miliona tona u budućnosti ne bi bio dovoljan, a da kapacitet Kontejnerskih terminala od tri miliona tona bi odmah bio popunjen.

Barskom prugom prolazi sada svega 700.000 tona robe, što je jako malo za kapacitete privrede Srbije i Crne Gore” , naveo je Kostić, koji je bio koordinator celog projekta.

Ja sam bio nezvanično koordinator cele ekipe koja je trebala da učestvuje u privatizaciji barskih Kontejnerskih terminala. Mislim da je to jedan od najperspektivnijih projekata kada su u pitanju osnosi Srbije i Crne Gore. Ja se sećam jedne Studije koja je urađena pre 30 godina, i u kojoj se kaže da je izgradnja Luke Bar koncipirana na 65 odsto roba iz zaleđa, odnosno sa teritorije Srbije” , objašnjava Kostić.

On kaže da njegova ideja nije zaživjela zbog sporosti administracije, ali i zbog velikog broja privrednih subjekata koji se pojavljuju u celoj priči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: