Petrović: NIS vratio cene goriva

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je da je tržište naftnih derivata stabilizovano i da očekuje sniženje cena.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2012.

12:23

Default images

NIS je u utorak povećao cene evro-premijuma BMB95 za dva dinara po litru i dizela D2 za dinar a od danas je te cene vratio na prethodni nivo.

"Juče smo imali iznenađenje, ali su od ponoći cene goriva bar na pumpama Naftne industrije Srbije vraćene na nivo od ponedeljka", kazao je Petrović.

On je naglasio da je berzanska cena nafte u mirovanju i da je nešto niža nego pre desetak dana a da je kurs dinara stabilozovan tako da ne postoji nijedan ozbiljan razlog za destabilizaciju cena goriva. "Očekujem da uskoro nećemo imati poskupljenja", naglasio je ministar Petrović.

On nije hteo da kaže da li je Vlada izvršila pritisak na NIS da vrati cene, ali je naveo da misli da je NIS doneo dobru odluku koja je utemeljena na troškovima.

"Na određeni način NIS diktira celo tržište goriva u Srbiji jer ima najveći udeo", kazao je srpski ministar poljoprivrede i trgovine.

Petrović je dodao da dogoročno gledano nije dobro uređivati tržište administrativnim merama i da je odluka o liberalizaciji tržišta naftnih derivata u Srbiji doneta u okviru prilagođavanja standardima EU.

"Najvažnije je da imamo stabilno snadbevanje tržišta. Vlada neće preduzeti bilo kakav korak koji trenutno može da bude popularan ali da kasnije dovede do toga da nema goriva na pumpama", kazao je Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: