Poslodavci ne daju veći minimalac

Unija poslodavaca Srbije se predomislila i smatra da je minimalna cena rada od 115 dinara neto po radnom satu previsoka.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.03.2012.

10:20

Default images

Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić kaže da bi ta cena opteretila privredu i dovela do toga da veći broj privrednika ne bi bio u mogućnosti da zarade isplaćuje redovno.

Unija poslodavaca, kako je dodao, smatra da minimalna cena radnog sata nikako ne bi trebalo da bude viša od 110 dinara i da će u tom cilju danas biti održan sastanak na kome bi se sačinile neophodne analize.

Socijalno ekonomski savet, koji čine sociijalni partneri - predstavnici vlade, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca Srbije, saglasila se ranije da se dosadašnji iznos minimalne cene rada od 102 dinara zadrži do aprila, a da se od 1. aprila primenjuje minimalna cena uvećana za 13 dinara. Rajić, međutim, tvrdi da to nije moguće, jer, kako je kazao, u privredi tog novca nema.

"Ako se ostane pri tom iznosu povećanja mnoga preduzeća će produžiti kašnjenja u isplatama zarada... Trenutno svega 18,2 odsto preduzeća isplaćuje redovno zarade, a svako povećanje značilo bi nova opterećenja", kazao je Rajić.

On priznaje da su u Srbiji zarade niske, ali je dodao da bi povećanje zapravo značilo podelu nezarađenog.

"Mi ćemo samo povećati gubitke i staviti ljude pred izbor da li da zatvore firme ili smanje broj zaposlenih", kazao je Rajić.

Prema Rajićevim rečina, realno bi bilo da minimalna cena neto radnog sata iznosi maksimalno 110 dinara.

Rajić je kazao da bi možda u drugoj polovini godine moglo da se razgovara o eventualnim korekcijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: