Vrščanin zaradio 160 miliona RSD

Prema preliminarnim rezultatima prijave poreza na dohodak građana za sada je najveću brojku u formularima od 160 miliona popunio žitelj Vršca.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Sreda, 21.03.2012.

09:01

Default images

Kada bi se ta suma novca preračunala u mesečne prihode, ispalo bi da je ovaj Vrščanin mesečno zarađivao 13,3 miliona dinara, ili 130.000 evra.

Kriza koja je obeležila prošlu godinu ne oseća se samo u visini sume već i u broju bogatih. Regionalni centar je do sada primio 3.041 prijavu, a lane je ih bilo oko pet stotina više. No, brojka nije konačna. Poslednji dan za podnošenje prijave poreza na dohodak građana bio je 15. mart, a na vreme predate smatraju se sve koje su predate pošti tog dana do ponoći. Poreznici očekuju da će im u narednih nekoliko dana stići još prijava od onih koji su ih predali u poslednji čas.

Obveznici ovog poreza su svi koji su zaradili makar dinar više od trostruke prosečne godišnje plate prošle godine. Za porez na dohodak 2011. to je bilo 1.898.388 dinara. Oni će platiti porez po stopi od deset posto.

Svi koji su uspeli da zarade šestostruku iznos, platiće porez po stopi od 15 posto. Obe kategorije imaju pravo na odbitke, ali oni ne mogu preći 50 odsto prijavljene sume.

U osnovicu ulaze, osim plate, i prihodi od izdavanja stanova ili zakupa pokretnih stvari, novac zarađen članstvom u upravnim odborima i sličnim telima, od sporta, honorari i slično. Nakon prijava koje su napisali obveznici, na potezu su poreznici.

Do kraja ovog meseca imućni će dobiti rešenja, a onda samo od njih zavisi da li će porez platiti u roku od 15 dana ili će taj rok iskoristiti da podnesu žalbu poreznicima. Trećeg rešenja nema, bar ne bez kazne.

Kada se saberu savesni i nesavesni, u Srbiji svake godine ovaj porez plati oko 20.000 građana. Od naredne godine u Srbiji treba da počne da radi centralni registar poreskih obveznika. To će poreznicima omogućiti efikasniji rad a izbegavanje poreza će biti svedeno na najmanju moguću meru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: