Izvozimo u Nemačku, uvozimo od Rusa

Glavni izvozni partner Srbije u januaru je bila Nemačka, u koju je izvezena roba vredna 92 miliona evra, a glavni uvozni partner Ruska Federacija.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.03.2012.

08:40

Default images

Iz Rusije je uvezena roba za 185,9 miliona, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, posle Nemačke, bile su Italija sa 80,9 miliona dolara i Rumunija sa 66,9 miliona. Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu, posle Ruske Federacije, bile su Nemačka sa 125,7 miliona dolara i Kina sa 106,4 miliona.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine više od polovine ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner Srbije su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima imamo suficit u razmeni od 54 miliona dolara, što je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i gvožđa i čelika.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom. Prema odsecima Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije u izvozu, najveće učešće imali su žitarice i proizvodi od njih sa 65 miliona dolara, obojeni metali - 52 miliona, gvožđe i čelik - 49 miliona, električne mašine i aparati, takođe 49 miliona, i odevni predmeti i pribor za odevanje - 32 miliona.

Prvih pet odseka sa najvećim učešćem u uvozu bili su prirodni gas sa 159 miliona dolara, nafta i naftni derivati - 67 miliona, drumska vozila - 64 miliona, električne mašine i aparati - 55 miliona dolara i električna energija - 51 milion.

Oni u ukupnom uvozu učestvuju sa 29,8 odsto.

Odsek nerazvrstana roba, u koji se sada uključuje i roba na carinskom skladištu, ima visoko učešće u ukupnom uvozu od 12 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: