Navaro: “Zgrabite priliku" u Srbiji

U Srbiji će u narednih deset do petnaest godina doći do novog "talasa" napretka, pa investitori koji razmišljaju o ulaganju treba da "zgrabe tu priliku".

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.03.2012.

12:52

Default images

To je ocenio direktor Fabrike cementa Holcim Srbija Gustavo Navaro.

Srbija je zahvaljujući reformama i dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU ostvarila značajan napredak, a desetogodišnje iskustvo poslovanja Holcima u našoj zemlji, pokazalo je da su najveća vrednost - ljudi, rekao je Navaro.

On, međutim, navodi i da je ekonomska kriza najviše pogodila građevinski sektor i dodaje da očekuje da Vlada preduzme korake usmerene na uvećanje likvidnosti građevinskog sektora. Prema procenama, od oko 9.000 građevinskih preduzeća, 2.500 je ili otišlo u stečaj, ili su jednostavno obustavili svoje aktivnosti, što ugrožava oko 700 do 800 hiljada zaposlenih u tom sektoru.

Govoreći o ključnim razlozima za uspeh te kompanije, Navaro je rekao da uvek najpre navodi ''ljude u Srbiji koji prolaze kroz veliku transformaciju i promenu, kroz koju ne prolaze mnogi u svetu, a to je ono što podstiče razvoj biznisa". On smatra da su ljudi u Srbiji veoma fleksibilni i da se mogu adaptirati na nove situacije.

Direktor Holcim Srbija veoma je zadovoljan ostvarenim rezultatima i poručuje investitorima da ne razmišljaju o kratkoročnom dolasku u Srbiju i ostvarenju profita, već da dođu i ostanu na duži rok.

U uslovima ekonomske krize, cementara u Srbiji se, istakao je Navaro, najbolje prilagodila na krizne uslove poslovanja, čak bolje i od matične kompanije u Švajcarskoj.

Holcim jeste švajcarska investicija, ali je zapravo srpska kompanija, jer 95 odsto onoga što radi, ostaje Srbji i time daje veliki doprinos srpskoj privredi", ukazao je direktor Fabrike cementa, ističući da čak i u vreme krize taj doprinos nije manji od 40 miliona evra godišnje.

Tržištu će Holcim ponuditi i nove proizvode - vezivo za građevinarstvo, kao i novu vrstu cementa za infrastrukturne projekte. "Jedina smo kompanija koja ima integrisan porftolio - beton, agregate i druge proizvode, tako da smo spremni za uspeh i u 2012. godini", objasnio je Navaro. Kompanija Holcim veliku pažnju poklanja zašiti životne sredine, u šta je u proteklih deset godina uloženo oko deset miliona evra i u potpunosti je rešen problem emisije štetnih materija i prašine koja se stvara u fabrici, naveo je Navaro.

"Problem emisije štetnih materija je rešen, sada nema oblaka prašine, a narod koji živi u okolini fabrike oseća da je vazduh čist", kaže Navaro i podseća da se kvalitet vazduha u Novom Popovcu u svakom trenutku može proveriti preko linka Ministarstva životne sredine.

Prema njegovim rečima, mnogi će se iznenaditi kada vide da je vazduh u Popovcu ''čistiji nego u nekim zelenim oblastima''.

Plan je da Holcim Srbija i u 2012. nastavi sa stabilnim rastom i ekološkim projektima, među kojima je i platforma za početak iskorišćavanja alternativnih goriva.

"Od dolaska u Srbiju, Holcim je uložio oko 100 miliona evra, a podrska lokalnoj privredi je ključ uspeha. Naš plan je da ostanemo u Srbiji. Imamo divnih deset godina i mislimo da bolja vremena tek dolaze", poručio je Navaro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: