Cvetković: Nije nestalo 100.000 MSP

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković kaže da je broj preduzetničkih radnji i preduzeća porastao za oko 17.000 u poslednje četiri godine.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 18.03.2012.

11:40

Default images

“U poslednje četiri godine iz registra je brisano 143.469 preduzetničkih radnji, ali je istovremeno i osnovano novih 150.272, što znači da je njihov broj zapravo porastao za gotovo 7.000. Što se tiče privrednih društava, u istom periodu je brisano 29.635, a osnovano novih 39.200, što je skoro za 10.000 više osnovanih nego brisanih”, kazao je Cvetković.

On je tako demntovao tvrdnje Asocijacije malih i srednjih preduzeća, iz koje tvrde da imaju veoma teške uslove poslovanja, da je prisutan trend gašenja zanatskih radnji i da je nestalo čak 100.000 malih i srednjih preduzeća. Što se tiče zanatskih radnji, trend njihovog smanjenja traje više od 60 godina, a u razvijenim zemljama već više od 100 godina, kaže premijer i dodaje da nije realno očekivati da će se taj trend promeniti.

“Inače, zanatske radnje imaju znatno povoljniji poreski tretman od ostalih preduzetnika i preduzeća, a i Vlada obezbeđuje značajne podsticaje usmerene na očuvanje tradicionalnih zanata”, podseća Cvetković.

Cvetković kaže da je odluka Vlade da se svima koji otvaraju nove pogone, odnosno koji otvaraju radna mesta, omogući da po ceni manjoj od tržišne ili, čak, potpuno besplatno ustupi zemljište, samo jedna u nizu mera koje će uskoro biti predstavljene javnosti, a trebalo bi da ohrabre mala i srednja preduzeća da više proizvode i, naravno, da zapošljavaju veći broj radnika.

Vlada je, ukazuje premijer, od 2008. godine do danas, preko međunarodnih finansijskih institucija i kroz podršku vlada drugih zemalja, obezbedila više od 300 miliona evra izuzetno povoljnih kreditnih linija namenjenih isključivo sektoru malih i srednjih preduzeća.

Na pitanje zašto nije smanjen porez na zarade, jer bi to malim privrednicima omogućilo da, kako tvrde, povećaju plate za 30 odsto, a time doprinosu povećanju kupovne moći, srpski premijer kaže:

“Vlada je za novozaposlene do 30 godina i preko 45 godina starosti u potpunosti ukinula plaćanje doprinosa u trajanju od godinu dana, ali ova mera nije dovela do povećanja broja zaposlenih. To pokazuje da problem nije u visini poreza i doprinosa koji su, inače, u svom punom iznosu sa 38 odsto opterećenom bruto zaradom ispod evropskog proseka. Da podsetim, evropski prosek opterećenja iznosi 39 odsto bruto zarade”.

Cvetković je, naveo da je novim modelom ekonomskog rasta, koji je usvojen na osnovu inicijative predsednika Tadića, predviđena je reforma poreskog sistema kojim će se dodatno smanjiti opterećenje na zarade, čime će se poboljšati konkurentnost srpskih proizvoda na međunarodnom tržištu.

Na pitanje kako da proizvođači tekstila budu konkurenti kada, kako tvrde u Asocijaciji malih i srednjih preduzeća, imamo više kartonskih tezgi nego prodavnica, Cvetković je kazao:

“Susrećem se dva puta godišnje sa predstavnicima malih i srednjih preduzeća, dok resorni ministri to čine mesečno. Sve dosadašnje inicijative imale su promptnu reakciju, uključujući i inicijativu predsednika Asocijacije malih i srednjih preduzeća vezanu za smanjenje sive ekonomije na tržištu tekstila”.
“Vlada je u roku od dve nedelje od dana podnošenja inicijative formirala međuresornu radnu grupu koju je vodio ministar trgovine, a čiji je član bio i predsednik te asocijacije. Vladina radna grupa, koja je uključivala i predstavnike policije, carine, Poreske uprave, nadležnih ministarstava, kao i sektora malih i srednjih preduzeća, dala je i konkretne rezultate kroz sistemske mere već u 2009. godini, a uvođenje komunalne policije u veće gradove dodatno je smanjilo broj nelegalnih prodavaca”, naveo je on.

Kada je reč o raznim taksama i nametima koje su rasle i po stopi od čak 300 odsto godišnje, Cvetković kaže da se radi o isključivoj nadležnosti lokalnih samouprava i da je inicijativa za njihovo smanjenje, naročito u nerazvijenim opštinama u potpunosti opravdana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: