Neoliberalizam i Srbi ne idu u paru

Neoliberalizam kao ekonomski poredak nije našao pogodno tle u Srbiji, mišljenja su ekonomskih eksperata.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 17.03.2012.

00:56

Default images

Oni ističu da Srbija u izgradnji stabilnog ekonomskog poretka treba da koristi iskustva zemalja sa kojima je slična tako što će ih ekonomski eksperti izučiti i pretočiti u preporuke kreatorima ekonomske politike.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubomir Madžar mišljenja je da "Srbija sa neoliberalizom ima onoliko veze koliko je imala Albanija Envera Hodže sa demokratijom".

Prema njegovim rečima, kod nas je sve na anitliberalnoj osnovi što pokazuju velika nelikvidnost, dugovanja privrede, države koja iznose milijardu evra, javašluk u javnim preduzećima, partijski kadrovi... “Poredak, propisi, zakon - ključne reči u liberalizmu nama su strane“, dodao je Maždar.

On smatra da ekonomska kriza sa kojom je suočen svet i Srbije ne može da se poredi sa Velikom svetskom ekonomskom krizom iz 1929. godine i da sadašnju krizu "naduvavaju" političari kako bi njome prikrili svoje promašaje.

Ekonomski ekspert Centra za Liberalno demokratske studije Boško Mijatović rekao je da je u svetu prisutna recesija, ali ne i epohalna kriza koja će sahraniti liberalnu ideju i kapitalistički poredak.

Kako je objasnio, podaci statistike Međunarodnog monetarnog fonda, pokazuju da je samo u 2009. godini zabeležen pad bruto domaćeg proizoda u svetu i to 0,7 odsto dok su 1929. godine najrazvijenije zemlje imale pad BDP od 25 procenata.

Suprotnog mišljenja je ekonomista Jovan Dušanić koji tvrdi da svet nije u recesiji već u razornoj krizi, što pokazuje pad zaposlenosti koja je, prema njegovoj oceni merilo, a ne BDP. Dušanić je podsetio da je Srbija 2007. imala više od dva miliona zaposlenih, a danas 1,7 miliona.

Prema njegovim rečima, u neoliberalizmu postoji problem odnosa rada i kapitala, jer sve prednosti savremene tehnologije prisvaja krupni kapital, dok je sve veći gubitnik rad.

“Ako je tehnološki napredak potisnuo rad, smanjena je zaposlenost što dovodi do pada dohotka i rasta siromaštva“, dodao je Dušanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: