Srbija dobila solarnu elektranu

U selu Vrbovac, kod Blaca, počela je da radi prva solarna elektrana u Srbiji, snage 10 kilovata u vlasništvu TV mehaničara Dragoljuba Petrovića iz tog sela.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.03.2012.

15:19

Default images

Elektrana je napravljena za osam meseci, a njena vrednost je 30.000 evra.

Petrović kaže da je na ideju da napravi solarnu elektranu došao razmišljajući u šta bi mogao da uloži svoju uštedjevinu.

"Proučavajući svetske tokove, odlučio sam se za elektranu, a prednost je bila zemljište na kojem je sagrađena a koje je u vlasništvu moje porodice", kazao je Petrović, preneo je portal "Južne vesti". On kaže da kontrolu i održavanje sistema elektrane obavlja sam, a u planu mu je da njen kapcitet proši na 50 do 100 kilovata.

Trenutno se izvodi probna proizvodnja za EPS, a Petrović se nada da će uskoro sklopiti i ugovor sa EPS-om o prodaji kompletne proizvodnje električne energije. Mesečna dobit procenjena je na 400 do 500 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: