Nema se ni za isplatu minimalca

Unija poslodavaca Srbije upozorila je da većina poslodavaca u Srbiji neće moći da isplati minimalnu zaradu od 115 dinara po satu.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 16.03.2012.

14:19

Default images

"Poslodavci neće moći da primene odluku Socijalno-ekonomskog saveta o povećanju minimalne zaradu po satu sa 102 na 115 dinara, jer bi tako doveli u pitanje opstanak svojih firmi", rekao je Dragoljub Rajić, portparol Unije.

On je istakao da je odluka o povećanju "minimalca" doneta na insistiranje Ministarstva finansija, i pored protivljenja Unije poslodavaca. "Predstavnici Ministarstva su na poslednjem sastanku Socijalno-ekonomskog saveta rekli da će odluka o novoj ceni rada od 115 dinara po satu biti primenjena čak i ako poslodavci budu protiv. Naša računica pokazuje da takva odluka privredu mesečno košta oko 200 miliona evra", rekao je Rajić.

Odluka o povećanju minimalne cene rada doneta je 12. marta na sednici Socijalno-ekonomskog saveta, a trebalo bi da se primenjuje od aprila.

Takva odluka, prema oceni Rajića, deo je predizborne kampanje, a posledice mogu biti gašenje od pet do sedam hiljada preduzeća i otpuštanje 50 do 60 hiljada radnika.

Poslodavci se zalažu, kako je objasnio, da u dogovoru sa sindikatima utvrdjuju minimalnu cena rada za zaposlene u svim privrednim granama u kojima postoji kolektivni ugovori o radu, a država da odredjuje zarada samo za zaposlene u javnom sektoru.

"Računica Unije poslodavaca pokazuje da bi u slučaju da minimalna cena radnog sata bude 115 dinara radnicima plate bile povećane za 45 do 70 evra, odnosno da bi do kraja godine preduzeća koja imaju potpisane kolektivne ugovore po tom osnovu imala trošak od 1,5 do dva miliona evra", rekao je Rajić.

On je dodao da je za poslodavce prihvatljivo da se razmatra povećanje cene radnog sata na 106 do 109 dinara.

"Čekamo odgovor premijera i ministra finansija Mirka Cetković na naš predlog da se preispita odluka o povećanju minimalne zarade", istakao je Rajić i dodao će Unija poslodavca razmotriti da li će ostati u Socijalno-ekonomskom savetu ako ne bude postignut dogovor da se ponovo utvrduje iznos "minimalca".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

20 h

Podeli: