Tadić: Borba za svako radno mesto

Predsednik Srbije Boris Tadić je povodom otvaranja nemačke fabrike čarapa u Leskovcu rekao da je izuzetno ponosan što je ova kompanija izabrala upravo taj grad.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.03.2012.

13:39

Default images

"Čast mi je da učestvujem u otvaranju jednog ovakvog postrojenja u kojem će radno mesto naći šest stotina ljudi. Ponosan sam što je Falke za svoju fabriku izabrao upravo Leskovac i ljude koji su dobri i vredni", rekao je Tadić na svečanom otvaranju.

Otvaranju su prisustvovali i direktor Paul Falke, potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović i amabasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas. "Nemačka je jedan od naših ključnih partnera. Povećali smo saradnju sa Nemačkom, doveli investitore, a Nemačka je i najveći donator. Ali, verujem da se i u Nemačkoj poslovnoj zajednici otvaraju nove mogućnosti sada nakon što je Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU. Nastavićemo da dovodimo investitore iz Nemačke. Očekujem da će mnoge velike nemačke kompanije uskoro postati i srpske kompanije".

Tadić je istakao da su nemačko srpski odnosi "fundamentalno važni", kako za evropsku budućnost Srbije tako i za bolji život građana, zato što je Nemačka motor svetske privrede i pokazuje najbolje rezultate.

"Od saradnje sa Nemačkom, Srbija može imati samo korist", rekao je Tadić. On je dodao da Srbiju, iako se vraćaju neki investitori, u budućnosti očekuju novi napori.

"Konkurencija je nemilosrdna, ne bore se samo kompanije, već i zemlje za radna mesta i investicije. Radno mesto je kao gol u fudbalu, kao koš u košarci - to je ono oko čega se danas vodi borba na globalnom planu", ukazao je Tadić.

Istakavši da je ta borba veoma teška on je radnicima poručio da svojim znanjima, veštinama, disciplinom, zapravo čuvaju svoja radna mesta, ali i "obezbeđuju radna mesta za druge ljude koji ih nemaju".

"Jer to kako vi radite, ključna je informacija za nove investitore i donošenje odluke da ulože u Srbiju. Radnik, obučen u Nemačkoj, predstavlja dobit za Srbiju, jer uspostavlja novi kvalitet rada", rekao je predsednik i dodao da se time podiže i kredibilitet zemlje u svetu.

Tadić je poručio da će Srbija nastaviti borbu za radna mesta, investicije i bolji standard građana, jer ta borba nema alternativu, kao što će nastaviti put ka Evropskoj uniji, jer će se u njoj i u budućnosti, uprkos sadašnjoj krizi živeti mnogo bolje nego u drugim zemljama. Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas rekao je da je otvaranje nove nemačke fabrike čarapa "Falke" u Leskovcu, koja će zaposliti 600 ljudi, u vreme ekonomske krize predstavlja izuzetno distignuće i pokazatelj političke stabilnosti Srbije.

"Dobro je vratiti se u Leskovac", rekao je Mas, aludirajući na činjenicu da je fabrika do 1992. godine poslovala u tom gradu.

"Ova investicija je važan aspekt dobrih srpsko-nemačkih odnosa, ona će omogućiti dodatan izvoz Srbiji, a takođe pokazuje da podrška Nemačke i priliv nemačkog kapitala ne prestaje ni u najtežim vremenima", istakao je Mas.

Nemački ambasador je poručio da budućnost saradnje dve zemlje, međutim, ne sme zavisiti samo od zainteresovanosti Nemačke za Srbiju, koja je velika, već i da Srbija mora da radi na stvaranju pozitivnog imidža.

"Najlakši način za to je da se obezbedi da se investitori koji su već u zemlji osećaju dobrodošlima, da budu ravnopravno tretirani, posebno kada su u pitanju regulatorna tela i pravosudni organi", rekao je Mas, obraćajući se predsedniku Srbije.

"Vi predsedniče i vaša vlada znate koliko je teško da se investitori dovedu u Srbiju i da sve dobro što ste uradili može da se pokvari ako bi samo jedan ili dva investitora otišla zbog lošeg zakonskog okvira", naveo je Mas.

Mas je dodao da je to izazov koji postoji na svim nivoima, pa i na lokalu, ali da je Leskovac dobar primer, jer je uspeo da privuče veliku investiciju fabrike "Falke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: