300.000 "srpskih fijata" već 2013?

Fabrika Fijat automobili Srbija u Kragujevcu biće otvorena 16. aprila a svečanosti će prisustvovati predsednik Boris Tadić i i prvi čovek Fijata Serđo Markione.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.03.2012.

00:16

Default images

Kako piše Danas, temeljna rekonstrukcija pogona nekadašnje Zastavine fabrike automobila je okončana, a završeno je i instaliranje savremene opreme za proizvodnju modela „fijat 500L“ i drugih automobila „B“ klase.

Fabrika je projektovana za proizvodnju 300.000 automobila godišnje, dok trenutno instalirana oprema omogućava godišnju produkciju od 200.000 vozila. Očekuje se da će punim kapacitetom fabrika početi da radi već naredne godine.

Fijatov kompleks u Kragujevcu prostire se na 1,4 miliona kvadratnih metara, od čega je više stotina hiljada kvadrata pod krovom i najveći je kompleks te vrste u jugoistočnoj Evropi.

Valja naglasiti da je kompanija FAS, poput nekadašnje Zastave, pored rumunske Dačije jedina kompletna fabrika za proizvodnju putničkih vozila u jugoistočnoj Evropi.

Prema standardima u automobilskoj industriji, naime, kompletna fabrika automobila, pored pogona za izradu karoserijskih delova i sklapanje šasija (Karoserija), zatim za zaštitu u bojenje vozila (Površinska zaštita i Lakirnicu) i za sklapanje automobila (Montaža), mora da ima i Preseraj, pogon za izradu preserskih delova od lima.

Pored toga što je najveća, fabrika u Kragujevcu je i najsavremenije industrijsko preduzeće u jugoistočnoj Evropi i jedna od najmodernijih, ako ne i trenutno najmodernija Fijatova kompanija na svetu. U pogonima su instalirani roboti poslednje generacije i najsavremenija, mahom automatizovana proizvodna oprema, u čiju je nabavku od proizvođača iz Nemačke, Japana i Italije uloženo oko 600 miliona evra. U izgradnju i opremanje fabrike investirano je ukupno više od milijardu evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: