"Srbija nema dovoljno stoke"

Stočni fond u Srbiji trenutno je nedovoljan da podmiri potrebe klanične industrije, kaže predsednik Udruženja prerađivača mesa Srbije Aca Pajić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.03.2012.

19:31

Default images

On navodi da, ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće mere u što kraćem roku, može se desiti da prerađivači mesa uvoze tovljenike i bikove sa tržišta EU i susednih zemalja.

"Najnovije mere Vlade Srbije trebale bi da pomognu stočarima oko uvoza prasadi i teladi bez dažbina i na taj način poboljšaju stočni fond kada je reč o tovljenicima i bikovima", rekao je Pajić.

Smatram da bi umesto prasića i teladi trebali uvoziti suprasne nazimice i steone junice kako bi od njih dobili kvalitetna grla za dalji tov, objasnio je predsednik Udruženja prerađivača mesa Srbije.

Pajić je dodao da u njegovoj kompaniji "Pajić kompani grup" razmišljaju da uvezu prasad iz Mađarske i Austrije, a telad rase "serole" iz Češke.

U dogovoru sa poljoprivrednim proizvođačima iz opštine Paraćin, po principu kooperacije dali bi na dotovljavanje prasad i telad i tako bi osigurali sirovinu za potrebe kompanije.

Tovljenici se na tržištu trenutno otkupljuju po ceni od 140, a bikovi po ceni od 200 dinara za kilogram, rekao je Pajić, dodajući da je na tržištu Srbije prisutna i nestašica tovnih pilića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: