Ikea obećala Tadiću, dolaze 2013.

Kompanija Ikea planira proširenje poslovanja u Srbiji, a prvu od pet robnih kuća otvoriće krajem 2013. godine, saopšteno je kabineta predsednika Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.03.2012.

15:24

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je dolazak švedske kompanije Ikea konkretna korist od dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU.

"Dolazak kompanije kakva je Ikea u Srbiju i odluka o početku gradnje sa jasnim rokom završetka do kraja 2013. godine svedoči o konkretnim dobitima tog političkog čina dobijanja statusa kandidata", rekao je on.

Tadić je naveo da je dolazak Ikee dobra vest za Srbiju i njene građane i da je to veliki podsticaj za industriju nameštaja i otvaranje novih radnih mesta. Predsednik Srbije je naveo da će u narednom periodu biti otvoreno pet Ikeinih mega-marketa, od kojih bi prvi trebalo da bude otvoren do kraja 2013. godine, u Beogradu, prema Surčinu, a drugi će biti izgrađen na Koridoru 10 kod Bubanj Potoka.

"Kasnije će se graditi tržni centru u Nišu i Novom Sadu i na kraju u centralnoj Srbiji, u okolini Čačka i Kraljeva a biće povezan i Kragujevac, tako da će praktično čitava Srbija biti pokrivena Ikeinim tržnim centrima", rekao je Tadić.

Istakao je da će u Ikeinim tržnim centrima biti otvoreno između 300 i 400 novih radnih mesta za prodavce, magacionere i radnike u logistici.

Tadić je rekao da je veoma važno to što Ikea nije samo investitor nego kompanija koja postaje domaća i svojim načinom poslovanja uspostavlja novi sistem vrednosti i nudi šansu malim i srednjim preduzećima.

"Olson me obavestio da kompanije koje su u Rumuniji pre pet godina imale obrt od milion evra sada došle do 50 miliona evra obrta uz strateško partnerstvo sa Ikeom. Takve šanse se stvaraju i za preduzetnike u Srbiji", rekao je Tadić.

Tadić je objasnio da je Ikea kompanija koja je sistem integrator i povezuje horizontalno preduzeća i preduzetnike koji mogu da rade za taj sistem.

Ikea došla pre dvadeset godina, pa otišla zbog rata

Predsednik Srbije je podsetio da je Ikea došla u Srbiju 1991. godine ali je otišla zbog rata. "Nismo u proteklih 20 godina iskoristili mnoge šanse, ali sada se stvaraju nove", rekao je Tadić.
Tadić je rekao da će Ikeine prodavnice u Srbiji biti značajne i za okolne zemlje, jer će njihovi građani dolaziti u Srbiju, kao što su ljudi iz Srbije ranije išli da kupuju Ikeine proizvode u Budimpeštu i Beč.

"Pre nekoliko godina razgovarao sam sa predsednikom Ikee Ingvarom Kampradom o investicijama u Simpo koji je strateški partner Švedske kompanije već decenijama", rekao je on.

Tadić je dodao da je pre četiri godine imao prvi sastanak sa osnivačem i predsednikom Ingvarom Kampradom i da je bilo potrebno četiri godine da se realizuje administrativni deo poslova, ali da Srbija nije jedinstvena u tome, jer se isto ovog trenutka dešava u Hrvatskoj i Sloveniji.

"Sada se otvaraju potpuno nove mogućnosti za mala i srednja preduzeća i porodične kompanije koje mogu ući i Ikea sistem i to je velika prilika za otvaranje radnih mesta. Srbija se pojavljuje na strateškoj mapi proizvođača nameštaja i to je dobra vest", naveo je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: