Hrana poskupljuje i do 30%

Poskupljenja su već počela najpre kod prevoznika ali i na veleprodajnim pijacama, gde su proizvođači u zeleniš odmah uračunali nove, više cene naftnih derivata.

Srbija

Izvor: Novosti

Četvrtak, 15.03.2012.

09:39

Default images

To će se koliko sutra preseliti i na zelene tržnice, a ubrzo i u trgovine.

Usluge transporta su u Srbiji već skuplje za 7 do 10 odsto. Sledeći na udaru su hrana, piće i tekstil, koji mesec kasnije tehnika i nameštaj... Više cene mogle bi da zaobiđu pojedine usluge, kao što su frizerske i kozmetičke, jer im drastičan pad prometa ne dozvoljava poskupljenja.

Najbolnije je, ipak, poskupljenje hrane. Najavljuju se više cene namirnica za 4 do čak 30 odsto. Gazirani sokovi pojedinih proizvođača poskupeće od ponedeljka za oko 4 odsto, početkom aprila i testenine za 10 odsto, mineralne vode i sirćeta za 8 odsto, mesne prerađevine za 5 do 30 odsto, a slatkiši za 9 odsto. Razlog je, kažu proizvođači, kretanje kursa i rast troškova proizvodnje. "Neminovno je da se poskupljenje goriva i rast kursa evra negativno odraze na cene ostalih proizvoda. Ako se cene ne povećaju sada, najkasnije će za mesec dana, jer naprosto taj trošak se pre ili kasnije prelije na finalnu cenu proizvoda", ističe Vladana Hamović, ekonomista.

Uvozna tehnička roba, odeća, obuća, ali i kozmetika u pojedinim trgovinama prodaju se skuplje, u proseku od 3 do 10 odsto. Najpre su reagovali prodavci elektronike i kućnih aparata. Mnogi su još početkom februara zbog nestabilnosti kursa uvozne cene robe formirali prema kursu od 117 i 118 dinara, kako bi se zaštitili od većih potresa.

"Ekonomska cena pređenog "taksi" kilometra bi morala da iznosi najmanje 110 dinara. Sa sadašnjih 55 dinara po kilometru ne možemo ni da preživimo, a kamoli da uredno izmirujemo sve obaveze. Cena taksi usluga određena je kada je litar goriva bio 76, a evro 80 dinara", kaže Vlada Bulatović, predsednik Udruženja taksi preduzetnika Beograda.

Kombi prevoznici su već podigli cene. Radovan Dražić,autoprevoznik iz Beograda, kaže da su cenu po kilometru sa 35 podigli na 40 dinara, pa je tako sada prosečna vožnja u gradu sa 2.500 poskupela na 3.500 dinara. Još u težoj situaciji su kamiondžije. Beograđanin Vladimir Jovanović, koji kamionom prevozi šljunak, pesak i kamen kaže da je primoran da svako poskupljenje goriva odmah ukalkuliše u cenu prevoza. On kaže da je podigao cenu svoje usluge za 200-300 dinara po kubiku.

Skuplji i aranžmani

Rast cena goriva utiče i na cene turističkih izleta po Srbiji. U agenciji "Magelan" kažu da su morali da povećaju cene od 15 do 20 odsto u poslednja dva meseca.

"Kada je poskupljivalo gorivo za nekoliko dinara po litru, pokrivali smo sami troškove dok smo mogli, ali turisti će na kraju to morati da osete. Cene se, naravno, neće menjati često, već jednom ili dva puta tokom sezone", objašnjavaju u "Magelanu".

Slična je situacija u agenciji "Falkon", koja je pre nekoliko dana povećala cenu izleta za Budimpeštu za više od 10 odsto. Kažu da su morali da podignu cenu za oko 500 dinara, pa sada tura košta 4.500 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: