Niš: Kargo centar grade Austrijanci

Građevinsko zemljište na Aerodromu „Konstantin Veliki” u Nišu biće ustupljeno investitoru iz Austrije kako bi gradio skladišni i transportni prostor.

Srbija

Izvor: Politika

Četvrtak, 15.03.2012.

09:10

Default images

Posle pune dve godine, stavljena je tačka na brojne dileme i neizvesnost oko izgradnje Kargo centra u Nišu, pa je austrijskog firmi “Ajmaks” ustupljeno osam i po hektara građevinskog zemljišta.

Gradsko veće u Nišu usvojilo je elaborat za realizaciju prve faze obimnih radova, kaže Milan Ranđelović, direktor Kancelarije za ekonomski razvoj: “Posle brojnih spekulacija da je investitor iz Austrije odustao od gradnje Kargo centra, januara ove godine iz „Ajmaksa“ su zvaničnim dopisom potvrdili da su pripremili projekat i da čekaju da se prihvati njihov predlog o faznoj izgradnji. Nakon toga u Nišu je urađen elaborat o isplativosti, koji treba još samo da odobri Vlada Srbije i da počne da se realizuje čitav posao” , kaže Ranđelović.

Prema Ranđelovićevim rečima, zastoj u pregovorima sa Kompanijom „Ajmaks“ bio je zbog neregulisanog vlasništva nad zemljištem. Kako je u međuvremenu problem rešen, ne postoje više nikakve smetnje da se projekat realizuje.

On ističe da je Niš za izgradnju Kargo centra bio zainteresovan još pre 4 godine, kada je sa predstavnicima austrijske kompanije dogovorena izgradnja.

Međutim, odmah se isprečio problem vlasništva. Zemljište je bilo u svojini Republike, a korisnik Ministarstvo odbrane, odnosno Vojska Srbije. Razmenom nepokretnosti tokom 2010. godine između ministarstva i grada, ovo zemljište pripalo je u vlasništvo Nišu.

U međuvremenu je donet i novi Zakon o planiranju i izgradnji, kojim se investitor obavezuje da radove na objektu završi u roku od najviše pet godina.

Prvobitno je, ističe Ranđelović, predviđeno da izgradnja novog logističkog centra na Aerodromu „Konstantin Veliki“ bude na površini od preko 26 hektara na kojoj bi bilo sagrađeno više od sto hiljada kvadratnih metara poslovnog prostora i zaposleno oko 400 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: