U Rusiju ide još 2.000 građevinara

Užičko preduzeće “Putevi” za gradnju olimpijskog kompleksa u Sočiju treba da angažuju još 2.000 radnika, a prvih 100 zidara uskoro će biti u Rusiji.

Srbija

Izvor: Press

Četvrtak, 15.03.2012.

08:30

Default images

Mesečna plata za obične radnike je od 1.200 do 1.300 evra, dok za vrsne majstore iznosi oko 2.000 evra.

Užičko preduzeće „Putevi" u Sočiju u Rusiji izvodi poslove vredne oko 260 miliona dolara za izgradnju univerzitetskog naselja i nekoliko hotela od 92.000 kvadrata za Zimske olimpijske igre 2014. godine. Prva faza radova je završena, a uveliko teku pripreme za drugu fazu.

Pored dosadašnjih 3.000 radnika koliko je trenutno angažovano na tim poslovima, za završetak radova do kraja gradnje biće potrebno još oko 2.000 zidara, stolara, keramičara, fasadera, varilaca, montera i drugih.

U Beogradu, u predstavništvu „Puteva", oformljena je posebna služba za prijem radnika. Prema rečima Milana Bojovića, direktora ovog preduzeća, interesovanje za posao je veliko.

Kako kaže, ponuda je dosta, ali vrlo je malo dobrih i iskusnih majstora.

Radnici imaju obezbeđen smeštaj, tri obroka dnevno i avion do Srbije jednom u pola godine. Ponude za posao stižu iz cele Srbije, pa i iz Republike Srpske. Javljaju se i građevinske firme koje nude svoje radnike iz oblasti visokogradnje. Nije lako doći do dobrih majstora, bez obzira na ovoliku ponudu” , rekao je Milan Bojović i dodao je da će se kvalitet svih koji su se javili proveriti.

“Već stotinak proverenih radnika za koje „Putevi" obezbeđuju radnu vizu spremno je da krene u Rusiju. Tako će se slati i ostale ture radnika, zavisno kako se posao bude otvarao” , kaže Bojović.

Motiv većine radnika je dobra zarada. Raško Đurić sa Bele Zemlje kod Užica, čiji je prijatelj i komšija otišao u Soči, kaže da je njegov prijatelj za sada veoma zadovoljan.

Kada je otišao, satnica mu je bila 4,5 dolara, a posle dva meseca 5,5 dolara. Radi najmanje deset sati dnevno. Obezbeđeni su mu smeštaj, tri obroka, a u deset dana dobijaju još po 100 dolara za trošak, za cigare i slično. On kaže da dobri majstori i vozači najbolje prolaze. Majstori najčešće imaju šest evra po satu, dok pojedini majstori imaju i osam evra po sata, kao i vozači. Samo vozačima je najteže. Oni rade od 12 do 16 sati i najčešće spavaju u kamionima, jer se tu neprestano radi, neprestano se dovozi i odvozi materijal” , kaže Raško.

Jedan od radnika koji je iskusio posao u Sočiju kaže da pored radnika iz Srbije ima dosta radnika iz Moldavije, Uzbekistana, Tadžikistana i Rusije.

On navodi da se uglavnom plaća dva do tri dolara po satu. Rusi uglavnom rade dokle smatraju da im je dosta, pa podignu novac i dok to ne potroše ne pojavljuju se, a onda ponovo traže posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: