Nema kupaca ni za jeftine stanove

Stanovi nad kojima je aktivirana hipoteka, građani mogu da kupe po povoljnijim cenama nego što bi takav stan kupili na tržištu.

Srbija

Izvor: 24 sata

Četvrtak, 15.03.2012.

00:22

Default images

Međutim, ponuda ovakvih stanova je skromna i pitanje je da li odgovara vašim potrebama.

Za razliku od nekretnina, veća je zainteresovanost za oduzeta vozila koja prodaju lizing kuće, iako su im cene tržišne, jer im je prednost što su servisirana u ovlašćenim servisima i zna im se poreklo.

Na sajtu dobos.rs predstavljena je sveobuhvatna ponuda stanova i vozila koje banke, odnosno lizing kuće prodaju zbog neizmirivanja obaveza klijenata. "Generalno, kada je reč o javnoj prodaji važe tržišni uslovi i za nekretnine i za vozila. Međutim, dešava se da cena nekretnine na javnoj ponudi bude i ispod tržišne cene, i to kada se zakazuje aukcijska prodaja. Zakonom je dozvoljeno da početna cena na prvoj aukciji bude formirana na nivou od 60 odsto procenjene vrednosti. To je cena ispod koje nekretnina nad kojom je aktivirana hipoteka ne može da bude prodata. U slučaju da prva aukcija ne uspe, na drugoj cena može da bude čak i do 30 odsto od procenjene", kaže Ivan Manevski, urednik portala.

Tako stan na Vračaru od 73 kvadrata nad kojim je aktivirana hipoteka može da se kupi za 97.693 evra, što je po kvadratu 1.335 evra, dok na tržištu za stan u tom delu grada treba izdvojiti od 200 do 300 evra više po kvadratu. To važi i za Voždovac, Zemun... U Novom Sadu je ta razlika manja.

Međutim, stanovi nad kojima je aktivirana hipoteka nisu rado predmet kupovine.

"Interesovanje je generalno slabo, ako se ima u vidu celokupna situaciju na tržištu nekretnina. Otežavajući faktor je i veliki rizik koji preuzima kupac zbog pravne nesigurnosti i nedosledne primene zakona, posebno kod preuzimanja nepokretnosti u posed gde izostaje adekvatna asistencija državnih organa", kaže Aleksa Milenković, rukovodilac službe za nenaplative kredite Eurobanke EFG.

Kupci se lakše odlučuju za kupovinu vozila skinutih s lizinga.

"Ovi automobili se bolje prodaju nego standardni polovni pošto su kupljeni kod ovlašćenih dilera, originalne kilometraže i porekla i servisirani su u ovlašćenim servisima. Procenjuje ga ovlašćeni procenitelj, a cene su tržišne", kaže Dragica Mujković, menadžer marketinga u S lizingu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: