Beogradski taksisti dižu cene?

Najveća udruženja u Beogradu zbog novih cena naftnih derivata najavljuju uskoro povećanje cene usluga. Cena pređenog kilometra bila bi viša za pet dinara.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.03.2012.

00:15

Default images

Ukoliko cena goriva skoči za još jedan dinar, taksi usluga u Beogradu će poskupeti, dogovorili su se čelni ljudi najvećih taksi udruženja u prestonici.

Iako se oni još nisu usaglasili, zasada se spekuliše da bi cena taksi usluge mogla biti viša za pet dinara po pređenom kilometru.

"Ovo je svakako najgori momenat za poskupljenje jer na početku proleća potražnja za taksijem drastično opada, ali, mislim da nemamo izbora", kaže Teodor Gaćeša iz Pink taksija. "Mi smo poskupljenje tražili još u oktobru prošle godine, ali tada nismo naišli na podšku drugih udruženja, što se, evo, pokazalo kao greška. Sada, ako zajednički podnesemo zahtev, nema šanse da Grad odbije naš predlog", dodaje on.

Da bi došlo do poskupljenja potrebno je da najveća udruženja potpišu peticiju i proslede je Sekretarijatu za saobraćaj.

"Ukoliko taksisti podnesu zahtev za povećanje cena, realno je da to gradska uprava prihvati. Ipak, sa druge strane treba misliti i na standard građana. Postoji bojazan da se eventualno poskupljenje obije o glavu taksistima, koji ionako imaju manje posla u ovom periodu godine", kaže Mark Čuturilo, načelnik sektora za taksi usluge.

U Beogradskom taksiju misle da je poskupljenje rizičan potez, ali da bi oni tu inicijatvu podržali.

"Mi se trudimo da budemo realni, još uvek može ovako da se radi jer je mala potražnja za vozilima, ali ako gorivo poskupi za još dinar, nećemo imati računicu. Možda je čak bolja ideja da se, kao i poljoprivrednicima, i nama taksistima ukine plaćanje akciza na gorivo jer tako ni mi ni građani ne bismo bili na gubitku", kaže Zlatan Zlatanović iz Beogradskog taksija.

Nakon poskupljenja goriva reagovalo je i taksi udruženje SITAB. Oni su podneli inicijativu za vraćanje novca taksistima od plaćene akcize na gorivo. "Jedino jeftinijim gorivom možemo ostaviti prostor za zaradu, a sa takvom cenom naši korisnici mogu koristiti taksi prevoz", navodi u saopštenju SITAB.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: