Rusi ne daju milione bez garancija

Ruska strana još nije dostavila predlog protokola o zajmu vrednom 800 miliona dolara za modernizaciju srpske železnice. Rusi traže garancije države Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.03.2012.

00:12

Default images

Potpisivanje tog dokumenta se očekivalo još prošle nedelje.

Kako saznaju Novosti, Rusi insistiraju na tome da nosilac zajma ne budu Železnice Srbije već država, što je za srpsku stranu prihvatljivo, ali će odluku ipak morati da donese nova vlada posle izbora, a i potpisivanje konačnog sporazuma "zakazano" je za jesen.

Uslovi zajma su nešto povoljniji od kredita, koje Srbija uzima na međunarodnom finansijskom tržištu i to je dogovoreno, ali do potpisivanja protokola neće biti poznati detalji o kamatnoj stopi i roku otplate. Ono što je izvesno da će se sredstva povlačiti u roku od pet godina.

Novac će se povlačiti po ispostavljenim situacijama o izvedenim radovima. Od trenutka povlačenja novca kreće grejs period. Još ne postoji ni konkretan dogovor u kom procentu će biti angažovana srpska operativa.

Projekti modernizacije srpskih železnica iz ruskog kredita podeljeni su u tri grupe, a ugovaraće se i realizovati po fazama. Reč je o rekonstrukciji pruge Beograd -Pančevo i izgradnji drugog koloseka, nabavci ruskih dizel-motornih vozova u vrednosti od 100 miliona dolara, izgradnji pruge Valjevo - Loznica, obnovi šest deonica Koridora 10.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

5 h

Podeli: