NOPS: Danas bojkot benzinskih pumpi

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) pozvala je građane da danas, na Svetski dan potrošača, bojkotuju benzinske stanice.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.03.2012.

00:04

Default images

"Ove godine opredelili smo se da prvi put direktno kaznimo najnesavesnije trgovce i najnesavesnije proizvođače. Opredelili smo se za trgovce naftom i naftnim derivatima, koji su unazad dva meseca pet puta povisili cenu", rekao je predsednik NOPS Goran Papović.

Na pitanje kakav odziv potrošača očekuje, on je rekao da veruje da će poziv NOPS imati "bar upola imati efekta kao u Hrvatskoj i BiH". Papović je istakao da su poskupljenja goriva bila neopravdana, jer su trgovci naftu nabavili mnogo ranije, dodajući da njihovo ponašanje prećutno podržava i vlada, jer se budžet najaviše puni od akciza i poreza na promet nafte.

To je, kako je ocenio, pogrešno razmišljanje jer se budžet može mnogo više napuniti ako vlast počne da kažnjava nesavesne trgovce, tako što će naplaćivati kaznu do tri miliona dinara i uvede porez na ekstraprofit.

"U ovom trenutku trgovci naftom i naftnim derivatima ostvaruju ekstraprofit. Dajte kaznite ih. A kad već država to ne želi da uradi, onda smo mi, kao potrošačka organizacija, rešili da 15. mart pozovemo sve potrošače u Srbiji da zaobiđu pumpe u najširem luku", istakao je predsednik NOPS-a.

Prosečna cena od početka godine porasla je za 10 odsto ili 13 dinara. Papović navodi da to znači povećanje cena od čak pet odsto na mesečnom nivou, jer niko ne želi da se odrekne ogromnog dela dobiti, bilo kroz akcize i poreze, bilo kroz marže.

"Razumemo i svetsku krizu i rast cena sirove nafte na svetskom tržištu, ali ne možemo i nećemo da razumemo sopstvenu državu i trgovce naftnim derivatima koji nemaju nimalo sluha za običnog potrošača", navode u toj organizaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: