Novi istorijski minumum dinara

Dinar će sutra oslabiti za 0,2 odsto i pašće na istorijski najnižu vrednost prema evru od 110,9192 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.03.2012.

19:10

Default images

Na mesečnom nivou, dinar će biti niži za 2,4, a na godišnjem za 7,1 odsto.

Dosadašnja najniža vrednost dinara prema evru bila je 110,8235 i zabeležena je 2. marta. Najviša ovogodišnja vrednost dinara je bila 11. januara, kada je za jedan evro bilo potrebno 103,6922 dinara.

Dinar je u februaru prema evru nominalno oslabio 3,7 odsto, a u dva prva meseca ove godine ukupno je oslabio za pet odsto, objavila je Narodna banka Srbije (NBS). Centralna banka je od početka godine na međubankarskom deviznom tržištu prodala 238,5 miliona evra kako bi ublažila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa.

Kako se navodi u saopštenju, tokom prošlog meseca radi ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa dinara prema evru NBS je na međubankarskom deviznom tržištu prodala 188,5 miliona evra.

U prva dva meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,5 milijardi evra. Obim trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 1,69 milijardi evra i bio je za 128,1 miliona manji nego u prethodnom mesecu, navela je NBS.

"Kurs nije stabilan i centralna banka bi morala više da interveniše. Uticaja na cene ne može da bude, sem ukoliko mnogo padne tražnja i zemlja uđe u recesiju. Prema istraživanjima, inflacija u prva četiri meseca ima šanse da dostigne 2,6 odsto, a to je trećina godine. Samo poskupljenje jaja može da utiče na inflaciju sa nekoliko promila", smatra Goran Nikolić, ekonomista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: