Bankrot Habit farma, muke bankama

Privredni sud u Čačku proglasio je bankrot fabrike lekova Habit farm iz Prilika kod Ivanjice a stečajnom upravniku naložena je priprema prodaje imovine fabrike.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.03.2012.

09:46

Default images

Na dosadašnjim ročištima, poveriocima Habit farma priznata su potraživanja od 13,5 milijardi dinara, ili 122,8 miliona evra.

Od ovog iznosa, potraživanja obezbeđena hipotekom iznose 5,6 milijardi dinara dok za preostalih 7,9 milijardi nema obezbeđenja.

Pored toga, poverioci su prijavili potraživanja od još 3,5 milijardi dinara (32 miliona evra), ali su ona osporena. Najveći poverioci stečajnog dužnika su poslovne banke - Agrobanka u iznosu 4 milijarde dinara, AIK banka (2,07 milijardi), Pireus banka (1,2 milijarde), i povezana pravna lica – Vestern stajl u stečaju iz Ivanjice (2,6 milijardi) i Merkjuri internešnel u stečaju iz Ivanjice (1,24 milijarde).

Fabrika je radila i tokom stečaja, kao zakupljeni pogon Galenike, ali je i ta proizvodnja obustavljena novembra prošle godine. Stečajni upravnik uputio je ovih dana molbu zemunskoj fabrici da se za pola godine odloži pitanje vraćanja dozvola za stavljanje lekova u promet, jer stečajni dužnik u ovom trenutku nema mogućnosti da ih registruje na svoje ime. Takođe je zamolio upravu Galenike da izvrši produženje dozvola čiji rok ističe u prvom i drugom kvartalu ove godine kako bi te licence, koje je fabrika iz Zemuna spremna da vrati, povećale procenjenu vrednost imovine Habit farma.

"Od agencije koja procenjuje vrednost i priprema prodaju imovine stečajnog dužnika zahtevamo i izveštaj o stanju opreme, s posebnim osvrtom na mogućnost daljeg korišćenja u proizvodnji medikamenata. Tražimo i procenu vrednosti licenci za proizvodnju i stavljanje u promet lekova koje je „Habit farm” posedovao i privremeno preneo na Galeniku”, istakao je stečajni upravnik Ljubiša Đokić.

Prilička fabrika bila je 2010. izdata Velefarmu u desetogodišnji zakup za naknadu od 5,5 miliona evra, a od polovine oktobra iste godine zakupac je, na osnovu ugovora sa Velefarmom, takođe desetogodišnjeg, postala Galenika.

Preuzela je i 30 radnika i od početka 2011. u Prilikama uspostavila proizvodnju citostatika „fluorouracila” i „metodžekta” u ambalaži Habit farma. Planom Galenike za 2011. godinu bilo je predviđeno da se tu proizvodi još deset antitumorskih lekova. U trenutku uvođenja stečaja, prošlog maja, u pogonima Habit farma zakupac je proizvodio 30 raznih lekova u ukupno 75 doza.

Habit farm je osnovan 1997. godine i firmom je upravljao ivanjički privrednik Radoslav Sekulić. Jedini akcionar ovog zatvorenog društva bila je kompanija Habitmed AG iz Šana u Lihtenštajnu, sa uplaćenim novčanim kapitalom od 4.793.569 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: