”Supermenov mineral” šansa Srbije

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović smatra da će ekspoatacija minerala jadarit doprineti svestranom razvoju toga kraja i Srbije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 11.03.2012.

14:27

Default images

Petrović kaže da Loznica ima budućnost čiji će značajan činilac biti ”najveće nalazište jadrita u Evropi”, što je potvrđeno geološkim istraživanjima kompanije Rio tinto.

On dodaje da će to bitno da pospeši privrednu aktivnost, kako samoga grada, tako i čitave zapadne Srbije.

Prema Petrovićevoj oceni, osim što veoma uspešno sarađajuje sa lokalnom samoupravom, Rio tinto je za Loznicu i izuzetno”društveno i socijalno odgovorna kompanija”, dok se sve aktivnosti odvijaju prema utvrđenoj dinamici uz ulaganje zamašnih sredstva u čitav projekat. Sve je bliži početak prerade prvih količina rude iskopane u lozničkom kraju, posle čega sledi otvaranje rudnika jadarita što bi ”za ovaj kraj značilo otvaranje oko 1.000 radnih mesta”, poslovno povezivanje mnogih drugih privrednih činilaca na području grada Loznice i nove izglede za razvoj, smatra Petrović.

Gradonačelnik je ocenio da je Loznica za to uveliko spremna, a priprema se i da u svome okrilju obezbedi nove obrazovne profile, odnosno studije na nekim fakultetima, ne samo mladima iz toga grada nego i iz zapadne Srbije, sa područja Rađevine i Azbukovice i istočnog dela Bosne i Hercegovine.

”Jadarit obećava nove mogućnosti, pre svega u pogledu otvaranja novih radnih mesta, što je najvažnije za građane, za Srbiju”, ocenio je Pterović koji je naglasio da će nastaviti da radi u tom pravcu, uveren da će se Loznica u ovoj deceniji svrstati u grupu 10 najrazvijenijih gradova Srbije.

Uz otvaranje rudnika jadrita, ta očekivanja se zasnivaju i na dolasku novih investitora u lozničku industrijsku zonu, izradnji železničke pruge Loznica -Valjevo i autoputa Loznica-Šabac-Novi Sad, a unapređivanje infrastrukture je osnov privrednog razvoja što zastupa i Vlada Srbije rekao je Petrović.

Kako je početkom meseca predočeno u nadležnom odboru Skupštine Srbije, rezerve jadarita u lozničkom kraju iznose oko 220 miliona tona, a prema proceni, otvaranje rudnika tog minerala bi moglo da usledi 2014. i imalo bi veliki razvojni značaj za Srbiju.

Prema do sada iznetim mišljenjima stručnjaka, praktična primena jadarita je moguća u elektonici, medicini, farmaceutskoj, hemijskoj, automobilskoj, vojnoj i svemirskoj industriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: