Gasprom banka stiže u Srbiju

Gasprom banka bi trebalo da počne da posluje u Srbiji u drugoj polovini ove godine, kaže Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 11.03.2012.

07:09

Default images

"Njeni glavni poslovi će biti vezani za izgradnju gasovoda Južni tok, drugu fazu izgradnje skladišta gasa Banatski dvor, gasnu centralu Srbijagasa, dok je logično da banka prati i ruske investicije poput NIS-a i Lukoila“, dodaje on.

Bajatović kaže da Gasprom banka neće kupiti nijednu od postojećih banaka, već će dobiti grinfild licencu. Srbijagas će imati trećinu, a Gasprom banka dve trećine vlasništva u zajedničkoj finansijskoj instituciji.

On dodaje da je sva dokumentacija oko osnivanja banke spremna, nacrt ugovora je završen, u toku su razgovori u Vladi, dok bi uskoro trebalo da stignu ruski partneri na potpisivanje memoranduma. Posle toga će Vlada Srbije odobriti ceo projekat.

"Bez obzira na ishod predstojećih izbora u maju, banka će biti operativna u drugoj polovini godine", kaže Bajatović.

Srbijagas i ruska državna kompanija Gasprom, koja je većinski vlasnik NIS-a i koja učestvuje u izgradnji gasovoda Južni tok, u Srbiji već imaju zajedničko osiguravajuće društvo Sogaz, koje je dobilo dozvolu za rad od NBS krajem prošle godine.

Bajatović navodi i da će "najkasnije do kraja novembra ili početkom decembra“ početi izgradnja gasovoda Južni tok kroz Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: