"Železara ne može da radi za Fijat"

Nekadašnji ministar za privatizaciju Aleksandar Vlahović kaže da Železara u Smederevu nije tehnološki opremnjena da proizvodi za Fijat automobile Srbija.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 10.03.2012.

14:28

Default images

Vlahović, koji je predsednik Saveza ekonomista Srbije kaže da železara u Smederevu od samog postanka nije baš najbolje postavljena u tehničko-tehnološkom smislu.

“Činjenica je da nedostaje deo za galvanizaciju, što zapravo sužava krug potencijalnih kupaca. Da postoji galvanizacija, verovatno bi kompletan „Fijatov" program mogao da se veže za proizvode smederevske čeličane”, navodi on. Dodaje da je veoma važno da država učestvuje u upravljanju železarom u jednom prelaznom, relativno kratkom periodu i da odmah krene sa pronalaženjem novog kupca.

“Verujem da će se kupac naći. Mislim da to treba da bude kompanija koja ima svoje rudnike. Koliko će proces traženja trajati, nije lako proceniti. Možda i ne nađemo kupca do kraja godine, kaže Vlahović.

Na pitanje kakva je sudbina Jat ervejza, ovaj ekonomista kaže da ovakav kakav jeste, Jat i nije baš atraktivan za investitore, domaće ili strane.

“Formiranje nove kompanije, faktički novog provajdera u avio-sabraćaju, možda bi mogao da bude interesantan projekat da bi se potencijalni ulagači uključili, ali svakako to mora da bude jedna forma javno-privatnog partnerstva”, smatra on.

Postoji jedno uvreženo mišljenje da svaka država mora da ima nacionalnog avio-prevoznika, međutim, ne mislim da je katastrofa ako i nije tako. Jednostavno, stanje u toj industriji je loše, kaže Vlahović.

Što se tiče drugih preduzeća u državnim rukama, Vlahović smatra da je restrukturiranje EPS-a primarno pitanje da bi se podigla efikasnost, a s druge strane je zaokruženje regulative u energetici, koje će obezbediti ulazak domaćih i inostranih investitora.

“Kod privatizacije EPS-a treba biti vrlo pažljiv i dobro razmisliti. Recimo, Elektromreža Srbije svakako nikada neće biti tema privatizacije, jer prenosna mreža mora da ostane u državnoj svojini da bi obezbedila stabilnost sistema. U okviru EPS-a treba razmišljati, na primer, o privatizaciji termoelektrana”, naveo je nekadašnji ministar u vladi Zorana Đinđića.

Što se tiče Telekoma, ne mislim da je sada povoljan trenutak za prodaju, ali bi u budućnosti trebalo razmišljati o tome, kazao je Vlahović.

Povodom toga što država na prodaju nudi više od 400 preduzeća koja niko neće, kaže da je teško privatizovati preduzeća koja su u dubokoj krizi i dodaje da su za to potrebne efikasne stečajne procedure: da takve firme odu u stečaj, a onaj ko želi kupi deo njihove imovine i na tome organizuje neki novi poslovni projekat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: