Da je opstala SFRJ živeli bi bolje

Većina stanovnika zemalja zapadnog Balkana veruje da bi živeli bolje da je opstala bivša Jugoslavija, pokazuje istraživanje Evropskog fonda za Balkan.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 09.03.2012.

21:06

Default images

U većini zemalja gde je rađeno istraživanje više od polovine ispitanika smatra da bi život danas bio bolji da je Jugoslavija opstala.

"Takvo mišljenje je snažno u Republici Srpskoj i Srbiji, međutim ne i na teritoriji Kosova, dok su građani Hrvatske podeljeni po tom pitanju", rekao je Predrag Kurčubić.

Kurčubić, direktor Socio-političkih i medijskih istraživanja IPSOS Stratedžik marketinga, je kazao i da većina ispitanika smatra da su njihovi roditelji živeli bolje nego što oni žive i dodao da to ne misle oni sa teritorije Kosova gde 45 odsto smatra da su njihovi roditelji živeli lošije, kao i u Albaniji gde anketirani smatraju da je u ranijem periodu život bio lošiji. Kurčubić je istakao i da istraživanje pokazuje i da su ljudi svesni da raspad Jugoslavije bio neizbežan.

"Mali procenat u svim državama, sa izuzetkom Srbije i Republike Srpske, smatra da su rat i raspad zemlje mogli biti izbegnuti, dok građani Hrvatske veruju da je rat mogao biti sprečen, ali da raspad nije mogao biti izbegnut", rekao je Kurčubić i dodao da čak 46 odsto ispitanika sa teritorije Kosova smatra da ni rat ni raspad ni na koji način nisu mogli da budu sprečeni.

On je istakao i da su ispitanici podeljeni kada je u pitanju odgovornost za rat tako da u Hrvatskoj većina krivi političare, na Kosovu krive narod, a u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji većina krivi međunarodnu zajednicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: