NBS: Rizično preko FX platformi

Narodna banka Srbije (NBS) upozorava da je u Srbiji trgovina devizama s drugim pravnim licem koje nije banka zakonom zabranjena i kažnjiva.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 09.03.2012.

17:05

Default images

NBS je izdala upozorenje povodom oglašavanja elektronskih servisa za trgovinu na deviznom tržištu (FX platformi).

Prema Zakonu o deviznom poslovanju, domaća pravna lica i građani devize mogu da kupuju samo od banaka i prodaju ih samo bankama, dok se kupoprodaja efektivnog novca može slobodno obavljati u bankama i ovlašćenim menjačnicama, podsetila je NBS.

Pored toga, prema Odluci NBS o obavljanju poslova s finansijskim derivatima, domaća pravna lica i građani mogu obavljati poslove sa finansijskim derivatima sa deviznim plaćanjem isključivo preko banke i uz ispunjenje drugih uslova iz te odluke.

Centralna banka Srbije navodi da je uočeno da se pojedini elektronski servisi - platforme za trgovinu na deviznom tržištu, oglašavaju kao multilateralne trgovačke platforme iako to nisu, niti se na tim platformama trguje finansijskim derivatima koji su standardizovani.

Iz NBS upozoravaju građane i pravna lica na izloženost rizicima u slučaju ulaganja preko elektronskih servisa, uključujući na rizik koji nastaje zbog toga što se trgovina preko FX platformi često zasniva na poslovanju sa licima u inostranstvu nad kojima NBS nema kontrolu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: