Bogati se u Srbiji odlično drže

Porez na dohodak treba da prijave oni koji zarađuju više od trostruke prosečne bruto plate, a rok prijave ističe 15. marta.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Petak, 09.03.2012.

09:35

Default images

U sumu za oporezivanje, osim plate, ulaze prihodi od autorskih prava, sume zarađane od izdavanja pokretnih i nepokretnih stvari.

Tu su i prihodi od osiguranja, zarade sportista i stručnjaka iz ove oblasti, primanja po osnovu članstva u upravnim i sličnim odborima, razni bonusi. U osnovi se računaju i svi prihodi ostvareni u drugim zemljama, ali samo ako nisu oporezovani na toj teritoriji.

Bogati će poreske obaveze morati da izmire 15 dana po prijemu rešenja.

Stopom od deset posto oporezuju se prihodi od 1,89 pa do 3,79 miliona dinara. Svi koji su lane zaradili više od toga platiće porez od 15 posto.

Obe stope se ne obračunavaju direktno na pomenute sume jer obveznici imaju pravo na olakšice.

Obvezniku se osnovica umanjuje 40 odsto za lične potrebe i još za svakog izdržavanog člana porodice po 15 odsto.

Za porez plaćen u inostranstvu zakonom je predviđeno umanjenje za iznos koji je tamo već plaćen. Ukupna suma odbitaka ne može preći 50 odsto osnovice.

Drugim rečima, za „najsiromašnije bogataše” koji su tek prešli cenzus odbitak ne može biti viši od 94.919 dinara. Svi će porez platiti na razliku između ukupnih primanja i neoporezivog dela.

Oni koji zakasne s podnošenjem prijave ili to izbegnu da urade a poreznici ih otkriju, platiće kaznu. Ona se kreće od 5.000 do 50.000 dinara.

Varanje kod poreza biće sve teže jer je Poreska uprava predvidela da ove godine počne da radi Centralni registar. Tu će biti prikazani svi obveznici vlasnici nekretnina pa će poreznicima ukršanjem podataka biti znatno lakše da otkriju ko izbegava plaćanje poreza.

To stvara mogućnost da se otkrije i ko godinama nije plaćao porez – toliko nesavesni obveznici moraće da izmire obaveze i za godine kada to nisu uradili mada su morali, plus kazne i, naravno, zatezne kamate.

U Srbiji svake godine porez prijavi 20.000 bogatih. Na teritoriji Regionalnog centra Novi Sad, koji pokriva područje Vojvodine, lane je dobrovoljno porez prijavilo 3.610 građana.

Naknadnim proverama otkriveno je još 532 koji to trebalo da urade ali nisu. Tako se u 2011. broj ovih obeznika zaustavio na 4.142 osobe. Najbogatiji žitelj Srbije lane je bio iz Novog Sada: profesor ekonomije, koji je uspeo da u 2010. zaradi 166 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: