Galenika izgubila rusko tržište

Farmaceutska kuća Galenika ne može da plasira lekove na tržište Rusije pošto je gotovo svaka registracija za tu zemlju istekla.

Srbija

Izvor: Novosti

Petak, 09.03.2012.

00:20

Default images

"Postavlja se pitanje poslovnih odluka koje donosi menadžment ove domaće kompanije, koji se, očigledno, nije snašao i na vreme uklopio u uslove koje je pred njega postavilo rusko ministarstvo zdravlja", objašnjava Miomir Nikolić, predsednik grupacije veledrogerija pri Privrednoj komori Srbije, odbijajući da komentariše razloge koji su do toga doveli. Istovremeno sa gubitkom tržišta i teškom situacijom u kojoj se nalazi domaći proizvođač lekova, država se, kroz budžet, zadužuje na ime garancija upravo za ovu kompaniju, koja je nelikvidna, između ostalog i zbog pada prodaje lekova.

Vlada Srbije daje garanciju za novo zaduživanje Galenike, "teško“ 70 miliona evra, kako bi se refinansirale postojeće kratkoročne obaveze. Ovaj zakon usvojen je po hitnom postupku, a na snagu je stupio dan po objavljivanju u Službenom glasniku, a ne posle uobičajenih osam.

Kao razlog zakonodavac navodi potrebu da se što hitnije pribave sredstva za refinansiranje postojećih kratkoročnih obaveza, kako ne bi došlo do potpune nelikvidnosti kompanije, koju je prouzrokovao pad prodaje lekova i nemogućnost naplate potraživanja od veletrgovaca.

Podsetimo, država je lane procenila da je isplativije da Galeniku podigne "na noge“, a ne da je gurne u stečaj posle gubitka od čak 14 milona evra zabeleženog u bilansima za 2010. godinu.

To je upravo i razlog što država, inače stoprocentni vlasnik Galenike, daje garancije za reprogram dugova ove kompanije, uz obavezu da menadžment, svaka tri meseca, izveštava srpsku vladu o svim svojim aktivnostima...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: