Za ugrožene struja mora jeftinije

Cena struje mora biti veća, ali da se za socijalno ugroženo stanovništvo obezbedi jeftinije snabdevanje, kaže Vojin Lazarević predsednik UO „Rudnap grupe“.

Srbija

Izvor: Novosti

Četvrtak, 08.03.2012.

22:19

Default images

"Treba zaštititi socijalno ugrožena domaćinstva, odnosno oko milion porodica u Srbiji. A, kada bi preostala domaćinstva plaćala struju skuplje samo za jedan cent, prihod „Elektroprivrede“ bio bi dodatno uvećan za oko 300 miliona evra" , zaključuje Lazarević.

Ta dodatna sredstva bi, prema tvrdnji predsednika UO „Rudnap grupe“, za narednih pet, šest godina bila dovoljna da Srbija sagradi sama jednu termoelektranu, vrednu oko dve milijarde evra. "Uz nove energetske kapacitete koje bi Srbija dobila, ovakav projekat doneo bi i nova radna mesta, s obzirom na to da bi u poslu izgradnje mogle biti angažovane domaće kompanije. Praktično, otvorila bi se nova radna mesta, podigla standard i privrednu aktivnost zemlje" , zaključuje Lazarević.

Lazarević tvrdi i da u regionu jugoistočne Evrope, uključujući i Srbiju, postoje velike potrebe za izgradnjom energetskih kapaciteta zbog evidentnog manjka energije, kao i očekivanog privrednog rasta.

"Srbija treba da gradi one proizvodne kapacitete za koje ima resurse ili da se udruži sa državama u regionu koje raspolažu energetskim resursima" , konstatuje Lazarević.

Prvi čovek „Rudnap grupe“ upozorava i da „Elektroprivreda Srbije“ mora da nađe način kako bi rešila problem izrazito velike krađe struje, jer su godišnji gubici po tom osnovu oko 100 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: