Mišković predvodi nove gazde Jata?

Konzorcijum privrednika, koji predvodi Miroslav Mišković angažovao je konsultantsku kuću Dilojt da proceni isplativost ulaganja u nacionalnu aviokompaniju.

Srbija

Izvor: Novosti

Četvrtak, 08.03.2012.

22:13

Default images

Partnerstvo države i domaćih privrednika u formiranju novog „Jat ervejza“ izgleda da je sve izvesnije.

Vlada Srbije pokušaće do kraja mandata da reši pitanje nacionalnog avioprevoznika i to putem javnog poziva za izbor finansijskog partnera pod uslovom da se obezbedi profesionalno upravljanje kompanijom u kojoj će privrednici imati manjinski paket. Da se pripreme za transformaciju „Jata“ privode kraju potvrdio je nedavno i Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, koji je najavio da se prvi izveštaji očekuju do kraja naredne nedelje. Tender će, tvrdi Mrkonjić, biti potpuno otvoren za domaće i strane biznismene. Plan je da „zdravi deo“ „Jata“ pređe u novu aviokompaniju, a da oko 600 zaposlenih dobije socijalni program, dok će dugovi nacionalne aviokompanije ostati državi.

Uz Miroslava Miškovića, koji je u ime domaćih privrednika nosilac projekta, za novi „Jat“ su, prema pisanju medija, zainteresovani i Miodrag Kostić, vlasnik „MK grupe“, zatim Miroslav Bogićević, vlasnik „Farmakoma“ i Goran Perčević, vlasnik „Interkomerca“. Oni bi u novi „Jat“ trebalo da ulože 25 miliona evra.

Najveći deo, navodno, daće „Delta“. Ukoliko nova aviokompanija zapadne u finansijske teškoće olakšavajuća je okolnost što je više manjinskih vlasnika koji mogu među sobom da prebacuju akcije ili da ih prodaju nekome van konzorcijuma.

“Jedna od opcija za Jat, a ne tvrdim da će tako i da bude, jeste da formiramo preduzeće praktično bez kapitala. Tu firmu, kada objavimo javni poziv, može novcem da dokapitalizuje ko god želi. Kada se prikupi novac, onda ulazimo u zajedničko ulaganje i to preduzeće postaje jedan od suvlasnika Jata. Nikoga ne teramo da učestvuje u toj priči, ali ne želimo nikome ni da sprečimo ulaz.” , rekao je nedavno premijer Mirko Cvetković

Privrednici smatraju da je realno očekivati da kompanija bude profitabilna tek od 2015. godine, naravno uz uslov da se broj radnika svede na optimalnu meru i da se saobraća samo na profitabilnim linijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: