Ni Rusi ne vole našu birokratiju

Ruska naftna kompanija „Lukoil” je zainteresovana za izgradnju benzinskih pumpi na saobraćajnom Koridoru 10, ali ih može oduvratiti papirologija.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 08.03.2012.

21:12

Default images

Želja za ulaganjem u izgradnju novih pumpi duž saobraćajnog koridora upravo je izražena prilikom posete delegacije ove kompanije Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku.

Ali, predstavnici ruske kompanije istakli su problem dugih rokova za izdavanje neophodnih dozvola i brojnu papirologiju, zbog čega su zatražili skraćivanje rokova. Ruski „Lukoil„ prisutan je na našem tržištu od 2003. i poseduje 200 benzinskih stanica koje su posle privatizacije značajno modernizovane. Kompanija sada želi da proširi privrednu aktivnost u Srbiji, ali pod uslovom da država pojednostavi i skrati složene pocedure u realizaciji određenih projekata.

Zamenik direktora „Lukoila” Oleg Šarov kaže da su spremni da nastave novi investicioni ciklus na našem tržištu, ali su obeshrabreni ogromnom papirologijom jer kompanija trenutno čeka dobijanje dozvola od lokalnih vlasti za čak 120 priključnih radova.

Predstavnici „Lukoila” kažu da prilikom svih radova angažuju lokalnu radnu snagu i našu građevinsku operativu, što je u vreme velike nezaposlenosti i investicione krize pravo ohrabrenje za posustale srpske građevince.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić pokušava da ohrabri investitore obećanjem da će Vlada Srbije otkloniti sve birokratske procedure koje su prepreka za brzo realizovanje gotovih projekata i stvoriti potencijalnim investitorima povoljan ambijent da nastave ulaganje u našu zemlju.

I Svetska banka je u izveštaju s kraja prošle godine prigovorila dugim procedurama za izdavanje građevinske dozvole, što je ministar za životnu sredinu i prostorno paniranje Oliver Dulić negirao.

Svetska banka nas je svrstala na 175. mesto po brzini izdavanja građevinske dozvole, a ministar Dulić kaže da nije istina da je potrebno 19, već „samo” 16 procedura. Na pitanje zar i to nije previše, ministar odgovara „naravno da jeste, ali je na ovom stepenu razvoja naših opština i gradova to u ovom trenutku jednostavno neophodno”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: