Odzvonilo državnim agencijama?

Iako se još zvanično ne zna na čemu će se, po najavi premijera Mirka Cvetkovića, štedeti, Novosti pišu da bi prve na udaru mogle da budu državne agencije.

Srbija

Izvor: Novosti

Četvrtak, 08.03.2012.

10:18

Default images

Samo premijer Srbije Mirko Cvetković i njegovi najbliži saradnici znaju koje će nove rigorozne mere štednje da donese Vlada Srbije u narednih nekoliko nedelja.

Ali, kako saznajemo, prve na udaru mogle bi da budu državne agencije kojih je čak - 130.

Ministarstva još nisu dobila nacrt tih mera koje se pažljivo pripremaju. Izvesno je samo da se plate neće smanjivati, tako da novi teret neće pasti preko grbače zaposlenih činovnika. Na snazi su, još od pre dve godine, rigorozna pravila štednje koja važe za sve članove Vlade i zaposlene po ministarstvima. Kafe i sokove koji se piju po kabinetima i dalje ministri plaćaju iz svog džepa. Službeni telefoni su im limitirani na 5.000 dinara ”na štetu” države, a ukoliko je više - plaćaju sami.

Ukinute su sve novčane nagrade i stimulacije za zaposlene, troškovi na službenim putovanjima se rigorozno kontrolišu, a ministri nemaju pravo ni na službene ručkove sa važnim gostima bez - računa.

Na pozadini kafanskih računa, odskora, ministri čak moraju da napišu i sa kim su bili, da li je to bio zvaničan ručak i šta je bila tema razgovora.

Prostora za takvu vrstu ušteda više praktično nema, pa članovi Vlade mahom predlažu da se sada udari na agencije i razne vladine kancelarije kojih ima više stotina:

"Predlažem da nova vlada ukine sve diskrecione troškove u resornim budžetima. Vladine agencije bi trebalo srezati na najmanju moguću meru", rekao je Jovan Krkobabić, potpredsednik Vlade.

I Rasim Ljajić, ministar za rad i socijalnu politiku, tvrdi da su agencije te na kojima bi moglo da se uštedi:

"Ima agencija koje rade isti ili sličan posao. Imate organe uprave u okviru ministarstava koji rade takođe sličan ili isti posao".

Mrkonjić: Već sam sve plaćam

Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, kaže da njega te povremene mere koje se najavljuju, uopšte ne pogađaju: "Svaki ručak u kafani plaćam iz svog džepa, vozimo se privatnim automobilima, nijednu dnevnicu za službeni put nisam naplatio".

Slično nam je rekao i Dragan Šutanovac, ministar odbrane: "Sve vreme radimo na režimu štednje".
Predsednik Saveza ekonomista Aleksandar Vlahović kaže da prostora za uštedu ima, te je neophodno da se uđe u jedan racionalniji i sveobuhvatniji program reforme javnog sektora.

"To nas čeka u narednom periodu i uslov je bez kog se ne može ići napred. Postoji čitav niz državnih institucija čijim ukidanjem se ne bi osetio pad kvaliteta privrednog ambijenta, možda bi se on čak i popravio. Imamo mnogo nepotrebnih agencija", kaže Vlahović. "U nekom narednom periodu trebalo bi da se smanji ukupan broj zaposlenih u državnim institucijama. Možda bi se kasnije otvorila mogućnost da se tamo plate povećaju kako bi se zadržali najkvalitetniji kadrovi", kaže Vlahović, i dodaje da ne očekuje da će se sve te promene desiti u naredna tri meseca.

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da je prostor za štednju skučen, jer je najveći broj izdataka zakonom fiksiran:

"To su penzije, plate u javnom sektoru, socijalna davanja... Dakle, kada se sve što je fiksirano i kruto odvoji, onda zaista ostaje mali prostor za štednju. Nas će nevolja naterati na neke drastičnije korake, pa ćemo morati da se latimo promene tih zakonskih odredbi. Jedan od mogućih elemenata za štednju jesu plate u državnoj upravi i ostatku javnog sektora. Ne bih se iznenadio da jednog dana, doduše ne u skorijoj budućnosti, država donese zakon da plate u javnom sektoru ne smeju da budu veće nego u privatnom".

Članica Predsedništva SNS-a Jorgovanka Tabaković ocenila je da je govoriti o štednji pred kraj mandata Vlade smešno i besmisleno. Ona je dodala da su na forumu postavljene lažne dileme da je jedini spas ili u povećanju PDV-a ili u većem zaduživanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: