Srpski Fijat dobar za državne firme

Novi "fijat 500L", koji će se od maja serijski proizvoditi u Kragujevcu, mogao bi da bude zvanično vozilo mnogih državnih firmi i ustanova.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 08.03.2012.

01:16

Default images

To bi znatno doprinelo obimu njegove proizvodnje i zastupljenosti na tržištu.

Veliki broj javnih preduzeća proteklih godina najviše je kupovao kragujevački "punto", a kako tvrde u ovim firmama, domaći auto se pokazao kao najjeftiniji i najbolji za održavanje.

Iz istog razloga sada je sasvim logično da i "fijat 500L", koji je prekjuče predstavljen u Ženevi, bude nova "nacionalna klasa". Njegova cena će doduše biti nešto "jača", ali sigurno bi mogle da se omoguće pogodnosti u plaćanju i održavanju. Direktor Pošte Goran Ćirić slaže se da novi "fića" treba da postane "zvanični" auto državnih organa. "Ako znamo da se predsednik Francuske ili kancelar Nemačke voze isključivo u domaćim automobilima, naravno da smatram da je to dobra ideja. Sasvim je logično da ubuduće nabavljamo upravo Fijatove modele koji se prave u Kragujevcu", poručuje Ćirić.

On navodi da to preduzeće koristi već Zastavina vozila i da ne bi imao ništa protiv da se vozi u "500L".

"Ne bih imao ništa protiv ukoliko bi postojao dogovor da Poštini automobili budu modeli Fijata koji se prave u kragujevačkoj fabrici. Ne bi ni meni lično smetalo da se vozim u takvim kolima. Koliko vidim, to je izuzetan automobil i sa ponosom bih se vozio u njemu", tvrdi Ćirić.

I direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da je ova firma poslednjih godina uglavnom kupovala kragujevačka kola. "Više od 80 odsto novih vozila upravo je domaće proizvodnje jer smo na tenderima dobijali odlične uslove, veoma povoljne cene i jeftino servisiranje. Imamo dobro iskustvo sa ovim kolima i pokazalo se da su dobra na terenu", rekao je on.

Sa idejom da 500L postane zvanično vozilo državnih firmi i ustanova slaže se i direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak. "Zašto da ne? Mi smo i ranije nabavljali 'punto'. Baš ovih dana ćemo raditi presek stanja voznog parka, a ako se radi o novoj proizvodnji, što da ne kupujemo domaća vozila", kaže Drobnjak. EPS trenutno ima preko 100 "puntića", dok su u Elektromreži takođe najviše kupovali domaća kola. I oni nemaju ništa protiv toga da vozni park preusmere na kragujevačke automobile.

"Pre dve godine smo kupovali vozila, uglavnom za gradske potrebe, uzeli smo automobile Škode, Hjundaija i Fijatov 'punto'. U stvari, najviše je bio zastupljen 'punto'. Nemamo probleme sa njim niti što se tiče održavanja, niti što se tiče drugih stvari. Za gradsku vožnju mogli bismo da koristimo samo taj auto, jedino što bismo za rad po terenu morali ipak da uzimamo 'nive' i slične džipove", kažu u ovoj firmi.

Ipak, u Upravi za javne nabavke kažu da postoji zakonska prepreka da domaća vozila budu jedina koja će se kupovati na tenderima državnih firmi i ustanova.

"Postoji zakonska obaveza da se kupuje najbolji kvalitet za najnižu cenu, i zbog toga nemate osnov da ograničavate konkurenciju. Međutim, na tenderima roba domaćeg porekla ima 20 odsto prednosti u odnosu na strane. Ako je strani proizvod skuplji 19 odsto u odnosu na domaći, onda naša roba ima prednost. To jedino ne važi za proizvode iz zemalja CEFTA. Jedini uslov je da ima potvrdu o tome da se radi o robi domaćeg porekla, koju izdaje Privredna komora Srbije", objasnila je Daliborka Srećkov iz uprave.

U PKS-u su potvrdili da bi Fijatova vozila koja se prave u Kragujevcu mogla da dobiju ovu potvrdu, ali, prema njihovim podacima, do sada je nisu tražili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: