Srbi zbog plate "idu na kraj sveta"

U Srbiji bi 19.000 nezaposlenih odmah prihvatilo posao pod uslovom da se preseli u drugi kraj zemlje, a 22.800 bi otišlo i preko granice za dobrom zaradom.

Srbija

Izvor: Novosti

Četvrtak, 08.03.2012.

00:24

Default images

Kako procenjuju u NZS, čak 230.000 nezaposlenih bi pristalo da putuje i po stotinu kilometara u jednom pravcu samo da bi sebi osigurali radno mesto.

"Nezaposleni su pre samo pet godina bili znatno inertniji, ali je sada situacija potpuno drugačija" ocenjuje Nevena Letić, načelnik Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ona dodaje da danas većina od 760.000 nezaposlenih ima ozbiljnu nameru da nađe posao i voljni su da promene adresu ukoliko dobiju dobru ponudu i reše pitanje smeštaja. U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da se preko Biroa retko zapošljavaju direktori, visoki funkcioneri i menadžeri, ali da se ponude odnose na raznorazna ”prosečna”zanimanja.

Od početka ove godine 50 ih je našlo posao van mesta svog prebivališta. Nastavnik nemačkog jezika iz Kragujevca se zaposlio u školi u Kruševcu, šef laboratorije iz Beograda u Beloj Crkvi, defektolog iz Smedereva u Bačkoj Topoli, tehnolog proizvodnje iz Novog Sada u Apatinu..., navode.

S druge strane, u Ministarstvu rada i socijalne politike smatraju da nam i dalje nedostaje pokretljivosti.

"Srbi kao narod nisu spremni da dva-tri puta u životu promene firmu, a kamoli sredinu, što je u svetu već odavno prevaziđeno", zapaža Snežana Lakićević-Stojačić, državni sekretar u oblasti rada. Kod nas i dalje ne postoji ozbiljno tržište rada ni konkurencija.

Prema njenim rečima, migracije su primetne samo u slučaju preseljenja iz malih u velike sredine. "To je poprilično neshvatljivo za ovaj trenutak jer tolika izbirljivost ne sme da bude karakteristika zemlje sa ovolikom stopom nezaposlenih", dodaje ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: