Fijat "mamac" za nove investitore

Predsednik Boris Tadić juče se u Ženevi, posle predstavljanja novog modela Fijata “500L”, sastao sa predsednikom Boša koji već investirao u Srbiju.

Srbija

Izvor: Blic

Sreda, 07.03.2012.

19:36

Default images

Tadić je naveo i da je razgovarao i sa drugim proizvođačima.

"Razgovaraćemo u budućnosti sa predstavnicima drugih kompanija iz Južne Koreje, Japana, Italije i Nemačke. Govorim o proizvođačima auto delova, ali ćemo razgovarati do kraja ovog meseca i sledećeg meseca sa potencijalnim novim proizvođačima automobila", naveo je Tadić.

Dolazak Fijata u Srbiju i proizvodnja novog modela "500L“, pored izvoza vrednog 1,5 milijardi evra, donosi i izvoz komponenti i delova za automobile što će iznositi još dodatnu milijardu evra. To je ukupno 2,5 milijardi evra ili čak trećina sadašnjeg izvoza.

Pun efekat poslovanja Fijata mogao bi da se očekuje u 2013. Za auto-industriju, Srbija je zanimljiva jer ima posebne povoljnosti za izvoz namenjen u Rusiju. Gotova vozila nisu na režimu slobodne trgovine, ali delovi i komponente jesu.

"Proizvođači delova i komponenta za auto-industriu imaju i šansu da rade za druge proizvođače koji imaju svoje fabrike u Rumuniji, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj. Svakog radnika koji će da radi u fabrici u Kragujevcu opsluživaće, prema svetskim standardima, još četiri radnika koja će biti uposlena ili u fabrikama delova ili u logistici. Razvojem proizvodnje u Kragujevcu, posao će dobiti oko 10.000 radnika",rekao je Ćirić.

Da je povratak Fijata u Srbiju bio pravi mamac za firme koje se bave proizvodnjom delova za automobile, potvrđuje Jura, koja je napravila četiri fabrike u Srbiji, a sve proizvode plasira za Kiju i Hjundai. Tu je i Grah automotive koji pravi delove za Mercedes, Audi i Porše.

Inače, do kraja 2013. pet odsto svih rezervnih delova potrebnih za automobile koji se prave širom sveta pod imenom Fijata biće proizvedeno u Srbiji. Uz to, jasno je da će i 80 odsto delova za modele iz Kragujevca morati da se napravi u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: