Tadić: Dovešćemo još "Fijata"

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je danas da će u skorijoj budućnosti biti dovedena još dva tri velika investitora iz Italije.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 07.03.2012.

18:44

Default images

"Razgovaramo sa velikim italijanskim investitorima. I ja se nadam da bismo u roku od mesec-dva mogli imati i nekoliko još velikih investicija bas kao što je Fijat. Ne mogu garantujem ali radimo na tome da to ostvarimo sa preko milijardu evra izvoza nakon tih investicija", rekao je Tadić.

On je, odgovarajući na pitanje o planu državne akcije za pomoć malim privrednicima, dodao da je to pravi model - "velike kompanije, ali i mala preduzeća i konkretna pomoć našim ljudima". Kako je dodao, Razvojna banka je pretpostavka jedne takve akcije i , iako neki kritikuju tu ideju, on smatra da premijer Cvetković ima dobar pristup rešavanju tog problema.

"Sa svoje strane mogu da doprinesem tako što vodim male preduzetnike u svet", rekao je Tadić, dodavši da želi da bude taj most i da dobro može da obavi taj posao.

Bez odlaska u svet ne možete obezbediti malim privrednicima novi kvalitet proizvodnje, dodao je predsednik Srbije.

"Razgovarao sam sa predsednikom italijanske regije Frulije Venecije Đulije. Italija, posebno severne regije, su šampioni malih i srednjih preduzeća i želeo bih da nekoliko stotina naših privrednika tamo pronađe svoje partnere", poručio je Tadić.

Nema stabilnosti, nema investicija

Predsednik Srbije je rekao da ni jedan investitor neće da dođe u Srbiju ukoliko nema političke stabilnosti.
"Politička stabilnost se obezbeđuje kroz demokratizaciju društva, a o tome svoju reč kaže i Evropska unija. Kada vi dobijete status kandidata mi smo dobili sertifikat da smo na dobrom putu, kao kada proizvođač u ovom selu dobije sertifikat za svoje goveđe meso, mi smo dobili za politički proizvod", rekao je Tadić.

Tadić je ocenio da politička stabilnost i dobijanje statusa kandidata za 20 do 30 odsto podiže verovatnoću investicija.

"Bez velikih investitora nema velikog otvaranja radnih mesta. Ali mi moramo da pokrenemo ljude da se sami zaposle. To mora da radi opštinsko rukovodstvo. Tražio sam od ovih farmera da ubede svoje komšije da krenu njihovim putem, da preuzmu neku rižik na sebe a ne da sede u svojoj kući i proklinju nekoga što ne žive bolje", kazao je predsednik Srbije.

On je poručio i da bez proizvoda nema države, nema rasta. "Treba razmišlajti o ljudskoj potrebi, kreiranju proizvoda, stvaranju proizvoda, održavanju kvaliteta, smanjenju cena. Nema države koja će obezbediti subvencije od kojih ćete živeti lagodno a ne proizvoditi", kazao je Tadić.

Predsednik Srbije je istakao da je potrebno animirati ljude u svim oblastima da pokreću posao i pronađu adekvatan prozivod kojim bi Srbija mogla da se nametne. U tom kontekstu Tadić je naveo primer nemačkog preduzetnika koji ima 15 zaposlenih a svetski je lider u proizvodnji sveća i kandila, pokrivajući 90 odsto svetskog tržišsta.

"Niko u Srbiji se nije setio da pravi kandila. Pogledajte šta je čovek uradio - pronašao je proizvod. Bez proizvoda nema države, nema rasta. Taj proizvod može biti bilo šta - od visokotehnološkog proizvoda kao što je auto do kandila, ali i mleka, paradajza - sve za čim postoji potražnja u svetu", naglasio je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: