EBRD najveći investitor u Srbiji

Evropska banka za obnovu i razvoj je najveći investitor u Srbiji od 2001. sa ukupnim ulaganjem od 3,3 milijarde evra, saopšteno je u Privrednoj komori Srbije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.03.2012.

11:54

Default images

EBRD je samo u 2011. u Srbiji uložio 526 miliona evra kroz 28 projekata, a aktivnosti te banke i u ovoj godini će biti usmerene na razvoj transporta, energetskog sektora i opštinske infrastrukture.

"Banka će pojačati podršku državi kroz aktivno učešće u izradi nacrta za zakone u oblasti fiskalne decentralizacije i regulative javnih finansija, čime će se stvoriti povoljna investiciona klima koja će privući investicije u privatnom sektoru", najavio je ekspert Uprave za javne nabavke EBRD Veljko Sikirica. Prenoseći poruku direktorke kancelarije EBRD u Beogradu Hildegard Gacek, on je ukazao da će rast morati da bude baziran ne toliko na prilivu jeftinog kapitala iz stranih kredita, već većim korišćenjem domaćih sredstava finansiranja, što će dovesti stvaranja boljeg poslovnog okruženja i sveobuhvatne reforme institucija.

Sikirica je ukazao na neophodnost osposobljavanja domaćeg privatnog sektora u Srbiji za kvalitetnije učešće u poslovima EBRD, jer su domaće kompanije u poslednje četiri godine pokušale da učestvuju na 10 tendera u zemlji i okruženju, a dobile su samo jedan posao reda veličine 1,5 miliona evra.

On je napomenuo i da je EBRD vodeća banka u oblasti privatnog sektora, jer je više od 65 odsto zajmova upravo namenjena razvoju tog sektora.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović rekao je da PKS i EBRD ovakve seminare organizuju već treću godinu zaredom, na obostranu korist privrede i te banke.

"Jedna od važnijih funkcija EBRD je da unapredi odnos jedne države i privrede prema javnoj potrošnji i upozna ih sa vrhunskim dostignućima u oblasti javnih nabavki pre svega da bi postigla bolju cenu, konkurentnost i da bi poštovala osnovne principe koji se odnose na potvorenost i pravičnost postupka", naglasio je Vesović.

On je ukazao da se u Srbiji većina značajnih projekata finansira sredstvima EBRD i da bi domaće kompanije bile učesnici na njima ne samo kao izvođači, podizvođači, nego kao i konsultanti potrebno je da su dobro upoznate sa pravilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: