Čelik poskupljuje, Železara radi

Železara Smederevo pokrenula je od jutros proizvodnju, a gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević kaže da je najavljen rast cena čelika, što je dobar signal.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.03.2012.

10:02

Default images

Železara je "zaduvavanjem" visoke peći borj dva ponovo pokrenula proizvodnju posle mesec dana pauze zbog loših vremenskih uslova.

Gradonačalnik Smedereva Predrag Umičević kaže za Radio B92 da je za april najavljen rast cene čelika od oko 25 evra po toni, što je znak povećanja tražnje za tom sirovinom i dobar signal za Železaru Smederevo.

Prema njegovim rečima, jedan od glavnih razloga zašto je američki Ju Es Stil napustio Železaru jeste upravo smanjena tražnja za čelikom. Umičević je kazao da je proizvodnja morala da bude obustavljena jer je Dunav bio zaleđen i nije bilo moguće dopremanje sirovina do Luke Smederevo.

Sada kada su dovoljne količine koksa i rude stigle za narednih mesec dana, odlučili smo da pokrenemo proizvodnju, kaže one.

Kako dodaje, prvo gvožđe će procureti u petak iz visoke peći broj dva.

"Krenuo je dim iz dimnjaka Željezare Smederevo, to je siguran znak da je pokrenuta proizvodnja", izjavio je predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) u ovoj fabrici Dragan Milovanović.

Obnovljena je poizvodnja i to je najvažnije u ovom trenutku. Aglo mašine na Aglomeraciji počele su da prave uložak za visoku peć za livenje gvoždja, izjavio je Milovanović.

On je precizirao da, za dva do tri dana, gvožđe dolazi u Čeličanu, gde se finalizira proizvod i stiže u Toplu valjaonicu, po proceni, oko 12. ili 13. marta. Plan je, prema Milovanoviću, da kompletan proces proizvodnje bude zaokružen do 15. marta.

Nakon prestanka rada usled loših vremenskih uslova u prvoj polovini februara kada je i veći deo zaposlenih mogao odabrati odlazak na plaćeno odsustvo ili korišćenje godišnjeg odmora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: