UPS: Šverc se vraća u Srbiju

Beograd -- Tokom protekle jeseni, kao i u januaru i februaru, znatno je porastao promet nelegalne robe i životnih namirnica, upozorila je Unija poslodavaca Srbije.

Izvor: Tanjug

Unija je na to upozorila Upravu carina, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tržišnu inspekciju Srbije.

UPS navodi da se na jugu, istoku i zapadu Srbije, kao i u Šumadiji i graničnim oblastima sa BiH, Kosovom i Rumunijom u poslednjih šest meseci, znatno povećao šverc različite robe i osnovnih životnih namirnica.

Povećala se i količina robe koja se pojavljuje na ulicama, jer desetine hiljada ljudi koje su izgubile posao, kao i preduzetnici koji su zatvorili svoje radnje, prelaze u sivu zonu.

U pojedinim opštinama Jablaničkog okruga, dolini Južne Morave i širom Šumadije, kao i u siromašnijim opštinama Vojvodine uočen je porast prodaje mlečnih proizvoda, jaja, i mesa na crno, što predstavlja opasnost od širenja zaraznih bolesti.

U seoskim područjima više od 70 odsto prometa tih namirnica obavlja se nelegalno, jer su otkupne cene niske.

U oblasti tekstila je u poslednjih šest meseci uočeno za 20 odsto više robe nekontrolisanog porekla, koja se prodaje ispod ruke, što čini ogromnu štetu domaćim tekstilnim kompanijama.

Štetu zbog porasta obima trgovine tekstilnim proizvodima na crno, trpi i više od 24.500 trgovinskih radnji i firmi koje legalno trguju. Samo u prošloj godini zatvoreno 1.980 tekstilnih firmi i više od 2.200 malih trgovinskih radnji, navodi UPS.

Vesti

Za dva đaka cela plata

Beograd -- Samo udžbenici i pribor "olakšaće" novčanik roditelja za 25.000 do 40.000 dinara. Nov komplet knjiga od 8.500 do 14.300 dinara, a polovne su upola jeftinije

Srbija petak 26.08. 16:17 Komentara: 4
strana 1 od 8108 idi na stranu