Let avionom do CG može i za 50 evra

Povratna avionska karta od Beograda do Tivta ili Podgorice mogla bi da košta između 50 i 60 evra, kaže Nikola Stankov.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 06.03.2012.

17:57

Default images

Stankov, predsednik Upravnog odbora Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, navodi da je to, prema analizi koju su napravili, apsolutno izvodljivo.

"Prosečna cena karte na tim linijama je 136 evra, a promotivna, koja se daje uglavnom van turističke sezone, 99 evra. Promo karte se već nude po nižim cenama, što govori da je smanjenje cene karte moguće", objašnjava Stankov.

Stankov kaže da "avio-saobraćaj na ovoj relaciji realno pada, čak 30 odsto od 2008. godine. Putnici sve teže plaćaju skupe karte. U strukturi povratne karte na relaciji od Beograda do Podgorice ili Tivta, 29 odsto zauzima cena koštanja karte, a 71 odsto odlazi na takse".

"Putnici avio-kompanijama plaćaju taksu na gorivo i rizik od terorizma čija je cena jednaka ceni tarife i taksu za uslugu izdavanja avio-karte, koju gotovo niko više ne naplaćuje. Takođe, putnici aerodromima plaćaju taksu za putnički servis i opet još jednu sigurnosnu taksu. Ove takse se mogu drastično smanjiti, a neke i ukinuti, a da na osnovu povećanja broja putnika i aerodromi i avio-kompanije dobro zarade", navodi on.

On predlaže da se napravi sporazum između Jata i Montenegro erlajnsa i aerodroma u Srbiji i Crnoj Gori da se takse za državljane dve zemlje smanje. "Treba reorganizovati red letenja i u toku letnje sezone uvesti avio-most. Mislim da bi interesovanje bilo takvo da bi sigurno čak 15-17 poletanja u toku dana iz Beograda i ka njemu moglo da se radi u letnjem periodu", dodaje.

Stankov smatra da bi tako "svi imali više posla i bolje prihode - i kompanije i aerodromi i kontrola letenja. A ne možete da sporite da bi to bio boljitak i za građane".

"Moj posao je da se borim da povećam saobraćaj. Ukupan broj preleta 2003. godine bio je oko 230.000 aviona, 2011. smo imali 550.000. A prosečna cena po preletu je 130 evra. Tako smo za osam godina imovinu naše firme sa 23 miliona evra uspeli da povećamo sedam puta, a vrednost devet puta", zaključuje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: